Sokan küzdünk a hétköznapi pénzügyek átláthatóságával. Egyre több a kiadásunk, melyeket nehéz számontartani és hónap végén sokszor fogalmunk sincs arról, hogy mire is költöttük el a teljes fizetésünket. Akár a megtakarítás a célunk, akár egyszerűen kézben szeretnénk tartani a pénzügyeket, fontos a jól megválasztott bankszámla: az alábbiakban elmondjuk azt is, hogy miért.

pénz

Tartsuk kézben a pénzügyeinket – fotó: kh.hu

Milyen számlatípusok léteznek?

A folyószámla egy gyűjtőfogalom, ezen belül a rendeltetése alapján számos típust különböztethetünk meg. A bankszámla, vagy fizetési számla különböző pénzügyi tranzakciók lebonyolítására szolgál: ide kapjuk a munkabért, utalásokat indíthatunk és fogadhatunk. A megtakarítási számlán elsősorban a félretett pénzösszegeket tároljuk a minél magasabb kamat elérése érdekében.

Hiteligénylés esetén a hitelszámlán kerül jóváírásra a folyósított összeg, és a törlesztésre is ezt kell használni. Léteznek egyéb, elkülönített célú számlák, mint az értékpapírszámla, a fedezeti vagy letéti számla.

Hogyan válasszunk pénzintézetet?

Pénzügyeink kézben tartása érdekében a bankszámlanyitás ma már elengedhetetlen. Ez sokszor nem csak egy lehetőség: néhány munkáltatótól kizárólag utalással kaphatjuk meg a nekünk járó jövedelmet, és egy esetleges hitelfelvételhez is feltétlenül szükségünk van rá.

A bankszámlanyitás előtt érdemes számos szempontot figyelembe venni. Vizsgáljuk meg, hogy az egyes pénzintézetek milyen alapszolgáltatásokat kínálnak, illetve, hogy milyen költségei vannak a számlanyitásnak. Ellenőrizzük azt is, hogy milyen technológiai megoldásokat alkalmaz a bank pénzünk védelmében, esetleg, ha előreláthatóan lesz ilyenre szükségünk, milyen hitellehetőségeket biztosítanak.

Végül nézzünk utána annak, hogy lakóhelyünk, munkahelyünk közelében található-e bankfiók vagy ATM, hiszen a készpénzfelvételhez erre szükségünk lesz.

Miért érdemes a bankszámlanyitás mellett dönteni?

Pénzügyeink bankszámlán történő kezelésének számos előnye van, az alábbiakban csak a legfontosabbakat tekintjük át.

1. Bankkártyás fizetés

A bankszámlanyitás talán legnépszerűbb oka: bankkártya birtokában nem szükséges többé készpénzt magunknál hordani, fizetéskor a pontos összeget, majd a visszajárót számolgatni. Egyszerűen a terminálhoz érintjük a bankkártyánkat, esetenként beütjük a négyjegyű PIN-kódot, és a tranzakció meg is történt.

Manapság az online vásárlás népszerűsége csúcsán jár: webáruházakból rendelünk ruhákat, elektronikai eszközöket, de sokszor élelmiszert is. Ilyenkor a fizetéshez nincs más dolgunk, mint megadni a bankkártyánk adatait és a webshop már le is vonta az ellenértéket. Ugyanígy rendezhetjük havi rendszerességű előfizetéseinket, például a streaming-szolgáltatások, zenelejátszó programok használatához.

Ha elveszítjük a bankkártyát, azt egyetlen, gyors telefonhívás segítségével letilthatjuk, tehát nem kell attól tartanunk, hogy pénzünket jogosulatlanul használja valaki. A fejlett technológiának köszönhetően ráadásul már a kártyát sem feltétlenül kell magunkkal vinnünk, hiszen számos pénzintézet teremti meg a lehetőséget arra, hogy okostelefonunk segítségével bonyolítsuk le ezeket a tranzakciókat.

2. Átlátható átutalási megbízások

Az utalási megbízások között három alapvető tranzakciótípust különböztethetünk meg.

Állandó átutalást vehetünk igénybe, ha bizonyos időközönként (havonta, évente stb.) el kell utalnunk egy fix összeget, például valamely szolgáltatónak. Az egyszeri beállítást követően az összeg kifizetése automatikusan megtörténik, nem kell attól tartani, hogy megfeledkezünk arról. Jó megoldás például bérleti díj vagy valamilyen törlesztőrészlet fizetésére.

A csoportos beszedés is a rendszeres kifizetések kezelésére szolgál, erre azonban akkor van szükség, ha a megfizetendő díj időszakonként változik, például a közüzemi számlák esetében.

Eseti átutalással az egyszeri kifizetéseket intézhetjük.

3. A költségvetés egyszerű ellenőrzése

Pénzügyeink vezetése, a kiadások és bevételek számontartása sokkal egyszerűbbé vált a bankszámláknak köszönhetően. Bankunk online felületére belépve gyorsan végig követhetünk minden tételt, ellenőrizhetjük, hogy valamennyi számlánk rendezésre került-e. Beállíthatunk SMS-értesítést a pénzmozgásokról, ebben az esetben azonnal láthatjuk, hogy ki, milyen összeget vont le éppen számlánkról, és az egyenlegünkkel is tisztában lehetünk.

Az okostelefonokra letölthető mobilalkalmazások pedig ötvözik a fentieket: beállíthatunk azonnali értesítéseket, belépve pedig azonnal nyomon követhetjük a tranzakciókat, utalásokat indíthatunk.

4. Biztonságos tranzakciók

Bizonyára még mindig vannak, akik jobban megbíznak a készpénzes fizetésben. Ezt azonban érdemes elfelejteni: a bankok egyre komolyabban veszik az esetleges csalásokat és sokszor kétlépcsős azonosításhoz kötik az ügyleteket.

Döntsünk a bankszámla mellett

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a számlanyitás ma már létszükséglet. Tájékozódjunk, ha pedig szükségesnek tartjuk, vonjunk be pénzügyi szakértőt a döntéshozatalba, de a pénzintézetek ügyfélszolgálatán is megkaphatunk minden szükséges információt. Bankszámlánk megnyitása az első lépés lesz pénzügyeink hatékony és átlátható kezelésében.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.