Mi is az a gyöngyhagyma?
A gyöngyhagyma (Allium ampeloprasum var. sectivum vagy más néven Allium sphaeroceum) egy apró termetű, gömb alakú hagymafajta, amely elsősorban savanyítva, köretként vagy salátákban fogyasztva népszerű. Különleges aromája, ropogós állaga miatt sokan keresik, a háztáji kertészek körében is egyre népszerűbb. A gyöngyhagyma eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, de ma már Európa-szerte termesztik.
A gyöngyhagyma főbb fajtái
- Fehér gyöngyhagyma: A leggyakoribb változat, apró, hófehér hagymatesttel.
- Piros gyöngyhagyma: Ritkább, inkább különleges salátákhoz, savanyúságokhoz használják.
- Vad gyöngyhagyma: Vadon termő, karakteresebb ízvilágú változat.
Mindegyik fajtára jellemző a vékony héj, a roppanós hús és az enyhén csípős, friss íz.
Talajigény és helyválasztás
A gyöngyhagyma a napos, meleg helyeket kedveli, de félárnyékban is szépen fejlődik. Talaj tekintetében a következőkre figyelj:
- Laza szerkezetű, jó vízelvezetésű talaj a legideálisabb számára.
- pH-érték: 6-7 között a legoptimálisabb.
- Kerüld a pangó vizes, kötött, agyagos talajokat!
- Előveteményként a hüvelyesek, káposztafélék, salátafélék javasoltak.
Gyöngyhagyma – Fotó: Pixabay
Ültetés és szaporítás
A gyöngyhagymát általában magvetéssel vagy dugványozással lehet szaporítani. A magokat kora tavasszal, március-áprilisban vetheted el, amikor a talaj már kellően felmelegedett.
- Sortávolság: 20-25 cm
- Tőtávolság: 5-8 cm
- Vetésmélység: 1-2 cm
Ha dughagymát ültetsz, az ültetés ideje hasonló, de akár ősszel is elvégezhető enyhe teleken.
Ápolási munkák, öntözés és tápanyagellátás
- Gyomirtás: A fiatal növények érzékenyek a gyomelnyomásra, ezért rendszeresen kapáld, gyomlálj!
- Öntözés: Egyenletesen nedvesen tartsd a talajt, de kerüld a túlöntözést! Szárazabb időszakban heti 1-2 alkalommal öntözz.
- Tápanyag-utánpótlás: Az ültetés előtt érett komposzttal vagy istállótrágyával javítsd a talajt. Vegetáció során kiegészítő nitrogén-, kálium- és foszfortrágyázás ajánlott.
Betegségek és kártevők
A gyöngyhagyma ellenálló, de néhány betegség és kártevő veszélyeztetheti:
- Szürkepenészes rothadás (botrítisz): Nedves, hűvös időben jelentkezik, megelőzés a vetésváltás és a jó vízelvezetés.
- Peronoszpóra: Főként párás időben támad, védekezés réztartalmú szerekkel.
- Hagymalégy: Lárvái a hagymatestet rágják, takarásos vetés, sárga ragacsos lapok segíthetnek.
- Tripszek, levéltetvek: Rendszeres ellenőrzéssel, rovarölő szerekkel védekezhetsz.
Szedés, betakarítás és tárolás
A gyöngyhagyma betakarítása akkor időszerű, amikor a levelek elkezdenek sárgulni, száradni – ez általában július-augusztus hónapra esik. Óvatosan ásd ki a hagymákat, rázd le róluk a földet, majd szellős, árnyékos helyen szárítsd 1-2 hétig.
Tárolásra a jól szárított, egészséges hagymák alkalmasak. Hálós zsákban, hűvös (5-10°C), száraz helyen akár fél évig is eltarthatók.
A gyöngyhagyma felhasználása a konyhában
- Savanyúságként: Az egyik legnépszerűbb formája, ecetes lében eltéve, fűszerekkel (babérlevél, mustármag, bors, kapor).
- Salátákban: Friss, ropogós állaga miatt kiváló összetevő hidegtálakhoz, salátákhoz.
- Húsételek mellé: Sült húsok, pörköltek köreteként, pikáns kiegészítőként.
- Levesekben, pörköltekben: Apróra vágva kiváló ízesítő.
A gyöngyhagyma számos ételhez felhasználható – Fotó: Shutterstock
Házi savanyított gyöngyhagyma recept:
- A megtisztított gyöngyhagymát forró vízben 2 percig blansírozd.
- Ecetes-cukros-sós páclevet készíts (literenként: 3 dl 10%-os ecet, 7 dl víz, 2 ek. cukor, 1 ek. só, ízlés szerint bors, babérlevél, mustármag, kapor).
- A hagymákat steril üvegekbe tedd, öntsd rá a forró páclevet.
- Zárd le, fordítsd fejre pár percre, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni.
Egyéb érdekességek és tippek
- A gyöngyhagyma kiváló C-vitamin- és ásványianyag-forrás.
- Gyerekek is szívesen fogyasztják, mert enyhébb az íze a vöröshagymáénál.
- Dísznövényként is ültethető, szép, gömb alakú virágai miatt.
- Rotációs vetésben jól beilleszthető a kiskerti vetésforgóba.
Összegzés
A gyöngyhagyma termesztése egyszerű, kezdő kertészek is bátran belevághatnak. Nem igényel különleges gondoskodást, mégis sokoldalúan hasznosítható a konyhában. Érdemes kipróbálni akár kiskertben, akár nagyobb területen, hiszen a saját termésből készített savanyúság vagy friss hagyma mindig különleges ízt ad az ételeknek.