Mi is az a rebarbara?
A rebarbara (Rheum rhabarbarum) egy évelő zöldségnövény, amelynek vastag, lédús levélnyelét fogyasztjuk. Bár sokan gyümölcsként használják, valójában zöldség. A rebarbara eredetileg Ázsiából származik, és már az ókorban is ismerték gyógyhatásait. Magyarországon is egyre népszerűbb, főleg a tavaszi, korai szezonban, amikor még kevés friss gyümölcs áll rendelkezésre.
A rebarbara jelentősége a kertben és a konyhában
- Korai vitaminforrás: Már április végétől szedhető, amikor más gyümölcsök még nem teremnek.
- Évelő növény: Hosszú éveken át ad termést, így egyszeri telepítéssel sokáig élvezheted a friss szárakat.
- Sokoldalú felhasználás: Kompót, lekvár, sütemény, szörp vagy akár savanyúság is készülhet belőle.
- Dísznövényként is megállja a helyét: Nagy, mutatós leveleivel szépen díszíti a kertet.
Hogyan termessz rebarbarát?
1. Helyválasztás és talajigény
A rebarbara a napos, világos helyet kedveli, de félárnyékban is megél. Legjobban a mélyrétegű, humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik. Savas vagy semleges kémhatású föld ideális számára. Kerüld a pangó vizet, mert gyökérrothadást okozhat!
2. Ültetés
- Időzítés: A legjobb ősszel vagy kora tavasszal ültetni, amikor a növények nyugalmi állapotban vannak.
- Tőtávolság: 80-100 cm sortávolság, 70-80 cm tőtávolság ajánlott, mert nagyra nőnek.
- Ültetési mélység: A gyökértörzset kb. 5-8 cm mélyre ültesd.
3. Szaporítás
Leggyakrabban tőosztással szaporítják. Tavasszal vagy ősszel válaszd szét a többéves töveket, ügyelve arra, hogy minden részben legyen legalább egy rügy. Magvetéssel is lehet próbálkozni, de így csak 2-3 év múlva hoz értékelhető termést.
4. Ápolás, gondozás
- Öntözés: Szárazabb időben rendszeres öntözést igényel, főleg a növekedés kezdetén.
- Tápanyag-utánpótlás: Tavasszal komposzttal, érett trágyával vagy komplex műtrágyával támogasd a növekedést.
- Gyomirtás: A fiatal növényeket rendszeresen gyomlálni kell, hogy ne nyomják el őket a gyomok.
- Virágzás: A virágszárakat érdemes eltávolítani, mert a virágzás gyengíti a növényt és csökkenti a termést.
A rebarbara már április végétől szedhető – Fotó: Shutterstock
A rebarbara betakarítása és tárolása
1. Mikor szedjük?
Általában áprilistól júniusig szedhető. Fontos, hogy az első évben ne szedd le a szárakat, csak a második évtől kezdve, hogy a növény megerősödjön. Évente 2-3 alkalommal lehet szedni, de mindig hagyj legalább 2-3 levelet a tövön, hogy a növény ne merüljön ki.
2. Hogyan szedjük?
- A szárakat ne vágd, hanem óvatosan csavard ki a tőből!
- A leveleket mindig vágd le a szárakról, mert mérgezőek (oxálsavat tartalmaznak).
3. Tárolás
A friss szárak hűtőben 1 hétig is elállnak. Ha hosszabb távra szeretnéd eltenni, blansírozd, majd fagyaszd le őket. Befőzve, kompótként vagy lekvárként is sokáig eltartható.
A rebarbara felhasználása a konyhában
1. Mire figyelj a feldolgozásnál?
- A leveleket minden esetben dobd ki, mert erősen mérgezőek!
- A szárakat tisztítás után vágd fel, és rövid ideig főzd vagy süsd, mert nyersen túl savanyú és rostos lehet.
2. Népszerű rebarbarareceptek
- Rebarbarás pite: Egy klasszikus sütemény, amelyben a rebarbara fanyar íze jól harmonizál az édes tésztával.
- Kompót: Gyorsan elkészíthető, frissítő tavaszi desszert.
- Lekvár: Magában vagy más gyümölcsökkel keverve is főzhető.
- Szörp: A rebarbaraszörp igazi különlegesség, szép rózsaszín színével és üdítő ízével.
- Chutney, mártás: Sültek mellé is készíthetsz belőle fűszeres mártást.
A rebarbara a konyhában nagyon sokféleképpen felhasználható – Fotó: Pixabay
Gyakori betegségek és kártevők
- Gombás betegségek: Például a rebarbara-levélfoltosság. Megelőzés: levegős ültetés, beteg levelek eltávolítása.
- Rovarok: Főként levéltetvek támadhatják meg, ellenük erős vízsugárral vagy rovarölő szerrel védekezhetsz.
- Gyökérrothadás: Pangó víz esetén jelentkezik, ezért fontos a jó vízelvezetés.
Hasznos tippek a sikeres rebarbaratermesztéshez
- Legalább 5-6 évig maradhat ugyanazon a helyen, de időnként érdemes tőosztással fiatalítani.
- Ne trágyázd túl nitrogénnel, mert így több levelet, de kevesebb szárat hoz.
- Ha magról neveled, a fajtajelleg nem mindig öröklődik pontosan.
- Télire takard be a töveket komposzttal vagy lombbal a fagyok ellen.
Legnépszerűbb rebarbarafajták
- Victoria: Nagy, pirosas-zöld szárú, bőtermő fajta.
- Goliath: Különösen vastag, hosszú szárú, kifejezetten intenzív ízű.
- Holsteiner Blut: Mélyvörös szárú, dekoratív és ízletes.
- Timperley Early: Korai érésű, rózsaszínes, zamatos fajta.
Összegzés
A rebarbara kiváló választás mindazoknak, akik szeretnének egy különleges, korai zöldséget a kertjükbe. Hosszú életű, viszonylag kevés gondozást igényel, és sokféleképpen felhasználható a konyhában. Ha betartod a fenti tanácsokat, évről évre gazdag rebarbaratermésre számíthatsz, amelyből finomabbnál finomabb ételek készülhetnek.