A bodza a természet ajándéka nekünk. Ezt bárki könnyedén igazolhatja, akinek van bodza a kertjében. Ez a gyönyörű növény nem csak a szépségével és az illatával lengi be a kertünket, de a belőle készített finomságok is igazán sokat tesznek az egészségünkért. Cserébe pedig szinte semmit nem kér. Nem véletlen, hogy rengeteg bodzát találhatunk a szabadban, amelyek mindenféle gondoskodás nélkül ontják a virágaikat.

Ezért igyál minél több bodzaszörpöt

Ha a bodzaszörpöt receptre lehetne felírni, egészen biztosan megtennék. Ugyanis, ha elkészítése során nem esünk túlzásba a cukor mennyiségével, a bodzából készült szörp olyan egészséges, mint a belőle készült tea. A bodza a középkori falvakban oltalmazó szerepet töltött be. Azért tartották a házakban, mert az megóvta a házat és a háziakat az ártó szellemektől. Azonban a bodza attól is megóv minket, hogy magas legyen a vérnyomásunk.

A fekete bodza hazánkban őshonos cserje. Nagy, tányérszerű, fehér virágzata, és fekete bogyótermése van. Nem csak szörpöt és bort, de lekvárt is készíthetünk belőle, sőt, a virágát ki lehet sütni, ha sörös palacsintatésztába forgatjuk. A bodzát nem véletlenül használták már az ókorban is gyógyításra. Virágjából megszárítva vízhajtó és lázcsillapító hatású tea készíthető, de megfázásra is kiváló. Nátha esetén napi 2-3 csészét ajánlatos fogyasztani belőle. A belőle készült lekvár hashajtó hatású.

Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását már az indiánok is alkalmazták, ezen kívül pedig szívesen használták még a bőr ápolására és a szem borogatására is. Napjainkban leginkább immunrendszerünk erősítésére használjuk, de hatékony méregtelenítő is, és még a pattanások és a bőrkiütések tisztítására is kiváló. Általános vérzéscsillapítóként is alkalmazzák.  Magas a kálium tartalma, valamint sok C-vitamint, A-vitamint és E-vitamint is tartalmaz.

A bodzavirág flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat és különböző nyálkaanyagokat tartalmaz. A növény virágzatából leggyakrabban teát készítenek, amely nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó teakeverékek összetevője. A bodzacserje teáját reumás bántalmak ellen, vizelethajtónak, izzasztónak, lázcsillapítónak és emésztést könnyítőnek használják. A bodzabogyóból készült kivonat vagy szörp pedig hasonlóan jótékony hatású. 

Így hat igazán a bodza

Fontos tudnunk, hogy mikor és hogyan gyűjtsük be a bodza virágát. A legfontosabb, hogy pontosan tudjuk, milyen a bodza virága, nehogy véletlenül másik növény virágát szedjük le, amelyik akár még káros is lehet az egészségünkre nézve. Szintén nagyon lényeges, hogy tiszta helyről gyűjtsük a bodza virágát, így kerüljük a forgalmas utak menti területeket. Különösen azért fontos ez, mert a bodza virágát nem szabad lemosni felhasználás előtt, ugyanis ezzel az ízanyag jelentős részét is lemossuk róla.


bodza bodzaszörp

A bodzaszörp finom és egészséges. Fotó: Shutterstock

A bodza virágát érdemes kosárba gyűjteni és nem zacskóba, hiszen akkor nem veszítünk el annyi virágport. Éppen ezért érdemes metszőollóval menni, és úgy levágni a bodza virágát. De esős időben sem érdemes bodzavirágot gyűjteni, hiszen akkor is lemosódik a virágpor egy része. Így az eső után érdemes pár napot várni, és a száraz virágokat levágni.

Mindig csak annyi bodzavirágot szedjünk le, amennyit fel is fogunk használni, különösen, ha nyilvános helyről szerezzük be, hiszen így jut majd másoknak is belőle. A törvény rendelkezése szerint bármilyen gyűjthető növényből vagy gombából a természetből naponta maximum 2 kg hozható el fejenként.



Habár ne mossuk meg, de mindenképp nézzük át felhasználás előtt a bodza virágait, hiszen számtalan apró kis bogár lehet rajtuk. 

Így készíts bodzaszörpöt

A bodzaszörp készítéséhez a virágot teljes kinyílt állapotában szedjük le. A virágokat ne mossuk meg, csupán rázzuk le, hogy megszabadítsuk a felesleges szennyeződésektől, rovaroktól. Forraljunk fel vizet, majd hűtsük le. Öntsünk 3 kg cukrot egy 5 literes üvegbe, majd adjuk hozzá a vizet, és keverjük el, míg teljesen fel nem olvad. 

Vágjuk rövidre a virágok szárát, majd körülbelül 25 virágot tegyünk az edénybe, és karikázzunk rá vegyszermentes citromot ízlés szerint. Adjunk hozzá 40 gramm citromsavat. Hagyjuk 3 napig állni úgy, hogy naponta háromszor átkeverjük, majd szűrjük le, és tegyük hűtőbe. Ha nem csak a tavaszi és a nyári időszakban szeretnénk fogyasztani, tegyük félliteres üvegekbe, és kerüljön a mélyhűtőbe.

Így legyen saját bodza a kertedben

A fekete bodza gondozása nagyon könnyű. Ültessük napos vagy félárnyékos helyre, mivel ha nem jut napfényhez, akkor nem fog kellőképpen fejlődni, és így virágot és bogyót sem fog hozni. A bodza talajigénye is átlagos, a legjobban a kissé nedves, tápanyagban gazdag talajokban érzi jól magát. Vízigénye közepes, folyamatos öntözést nem igényel, azonban ha túlságosan nagy a meleg és a szárazság, akkor érdemes megöntözni. A bodza könnyen terjed gyökérsarjakkal, de ezt metszéssel meg tudjuk fékezni. Ha nem szedjük le a virágokat, ősszel bogyó terméssel örvendeztet meg bennünket.

A bodza akár sövénynek vagy térhatárolónak is ideális. Ez a lombhullató kerti cserje 3-6 méteres bokorrá fejlődik, de metszéssel méretre tudjuk igazítani, így a kisebb kertekben is tökéletes lehet. 

Sok finom bodzaszörpöt és jó egészséget kívánunk mindenkinek!