2019-ben uniós szinten az a döntés született, hogy komolyan foglalkozni szükséges az autók biztonsági felszerelésének kérdésével, ugyanis a megelőző évben Európában 22 800 haláleset történt az utakon. Ennek a számnak a csökkentése érdekében új jogszabályok lépnek érvénybe idén nyártól – írja az autoszektor.hu.

Ekkortól az összes eladott új modellnek számos biztonsági felszereléssel kell rendelkeznie; az Európai Parlament és az Európai Tanács rendelete alapján az új modellek már ezekkel a korábban extrának számító alapfelszereltséggel kell hogy kigördüljenek a gyártósorokról. Melyek ezek?

Automatikus vészfékezés

Ez a technológia az ütközések megelőzésére szolgál azáltal, hogy a rendszer érzékeli az akadályok, járművek, gyalogosok és kerékpárosok jelenlétét az autó előtt, és figyelmezteti a vezetőt, ha ütközés veszélye áll fenn. Ha a vezető nem reagál, a rendszer automatikusan lefékezi az autót.

Vészfékezést jelző lámpa

Intenzív villogással jelzi a hirtelen lassulást. Ha az autó élesen fékez (a biztonsági rendszereknek köszönhetően automatikusan is), a hátsó lámpáknak villogniuk kell, hogy figyelmeztessék a követőt a veszélyre.

A vezető éberségét figyelő kamera

A pislogásból állapítja meg, hogy a sofőr fárad, és figyelmezteti az elalvásveszélyre. A kamerák és érzékelők, melyek helyet kapnak az autóban az álmosság vagy a figyelemelterelés jeleinek felismerésére, hang-, illetve vizuális jelzésekkel figyelmeztetik a vezetőt.


Fekete doboz

Ez egy olyan eszköz, mely arra szolgál, hogy összegyűjtse és tárolja a közlekedés során az adatokat, úgymint a jármű sebessége, fékezése, helyzete és tájolása, a biztonsági rendszerek állapota és használata, a fékhatás és a fedélzeti rendszerek egyéb releváns paraméterei, melyek megelőzhetik vagy enyhíthetik a baleseteket. Ezeket az adatokat nem lehet módosítani, törölni, megosztani, és a fekete dobozt nem lehet kikapcsolni.

Intelligens sebességasszisztens

Ez a rendszer segíti a vezetőt a sebességkorlátozások betartásában azáltal, hogy érzékeli a jármű sebességét, és összehasonlítja azt az úton megengedett sebességgel. Ha a vezető meghaladja a határértéket, a rendszer vizuális jelzéssel, hanggal vagy mindkettővel figyelmezteti, azonban nem avatkozik be a vezetésbe.

autó

Az összes új modellnek számos biztonsági felszereléssel kell rendelkeznie – fotó: Pixabay

Sávtartó rendszer

Ez a rendszer figyeli az autó helyzetét az útvonalakhoz képest, és figyelmeztet, ha az autó akaratlanul áthalad a felfestett sávokon.

Tolatássegítő radar

Hátramenetben a hátsó kamerával vagy más eszközökkel, érzékelőkkel jelzi az emberek vagy tárgyak jelenlétét.

Gumiabroncsnyomás-ellenőrző

Figyelmeztet, ha valamelyik abroncsban nyomáscsökkenés észlelhető.

Indexkép (csupán illusztráció): Pixabay