A hagyományos vontatott nehéztárcsák X vagy V elrendezéssel kerülnek forgalomba és elérhetők 3,6 métertől 10,2 méterig. A hazánkban leginkább elterjedt változat a 6 méteres munkaszélességű tárcsa, amely sok esetben Crosskill lezáró hengerrel van párosítva. Ez a gépkapcsolat a 300-340 LE-s traktorokhoz ajánlható és a hengerrel együtt az összsúly itt megközelíti a 10 tonnát. A legnagyobb gumihevederes erőgépek mögé pedig akár a 10,2 méteres nehéztárcsa is kapcsolható, ahol az önsúly meghaladja a 10, hengerrel párosítva pedig a 15 tonnát.

Quivogne

APAXR-GL nehéztárcsa

A szupernehéz tárcsa külön kategória a gépcsaládon belül. Ekkor a gépsúly eléri a 200 kg-t tárcsalevelenként, amely biztos talajba hatolást és kitűnő szármaradvány-keverést és aprítást eredményez még nagy mennyiségű kukorica-szármaradvány esetében is.

A tárcsák különböző felépítésűek lehetnek a QUIVOGNE–nál. A henger nélküli alapgépeknél a futómű a tárcsasorok között helyezkedik el. A Magyarországon elterjedtebb esetben, amikor függesztett Crosskill henger is van a tárcsához kapcsolva, a futómű a tárcsasorok mögött helyezkedik el. Ezen kapcsolat igen nagy előnye, hogy egy menetben megtörténik a talaj lezárása is a nehéz Crosskill vagy Cambridge hengerrel.

Munka közben az egyenletes mélységről és a pontos talajkövetésről rugózott szintszabályzó gondoskodik. Fontos, hogy a gépkapcsolat hengerrel együtt sem túl hosszú, mint például egy vontatott henger esetében lenne, a közúti szállítás így egyszerűen és biztonságosan megvalósítható.

nehéztárcsa

Kedvező felépítés, ha a nehéztárcsát követi a lezáró henger

Az igen robusztus munkagépen a tárcsaszög állítása alaphelyzetben mechanikusan, egy rugós csapfurat-rendszerrel történik. A beállított tárcsatagok helyzete egy retesszel rögzíthető, megerősítve az egyenletes munkavégzést. Opcióban elérhető természetesen a hidraulikus szögállítás is, amely főleg a nagyobb kivitelű gépek esetében előnyös.

A csapágyazás minősége a QUIVOGNE nehéztárcsáknál szintén nem elhanyagolható, igen hosszú élettartamú és alul extrakopólemezzel védett. A rendkívül robusztus, háromszorosan tömített öntvényházas csapágyak súlya a nagytárcsákon kb. 21 kg.

nehéztárcsa

Komoly tárcsa komoly munkavégzésre!

A tárcsalapok esetében a hagyományosnak mondható 660 vagy 710 mm-es átmérők (6-7-8 mm lapvastagság) mellett elérhető a 810, 910 vagy 1020 mm-es tárcsalap is. Egy különleges tárcsalap-kialakítás a Fleaux-Fleaux (ejtsd: flö-flö) típus. Ez a tárcsalap speciális csipkézettségű, gyakorlatilag minden második csipke ki van vágva, amely előnye, hogy az egy csipkére eső súly szinte a duplája a hagyományos kivitelének.

Ebben az esetben a legkötöttebb talajokon is garantált a talajba hatolás és akár a 25 cm-es munkamélység. Nem hiába mondja erre a kivitelre a QUIVOGNE, hogy megvalósítható vele az eke nélküli szántás.

tárcsa

A speciális csipkézettségű tárcsalapokkal elvégezhető a nagyobb munkamélységű tárcsázás is

A tárcsás boronákon belül külön kategória a TineMaster tárcsás lazító. Ezen a munkagépen az első és hátsó tárcsasor között lazítókések helyezkednek el. A kések helyzete több fokozatban állítható, túlterhelés elleni védelme pedig hidraulikus rendszerrel van megoldva. A tárcsás lazító használatával a tárcsák munkamélysége alá dolgozhatunk, így elkerülhetjük a tárcsatalp betegséget. A lezárás itt is fontos, kapcsolt eszközként több fajta, nehéz kivitelű henger is elérhető. A méterenkénti vonóerő 70-80 LE.

tárcsás lazító

Tinemaster tárcsás lazító

Még különlegesebb kategória az erdészetek nagyobb traktorai mögé ajánlott APF SL típus. Ennél a tárcsánál a különleges igénybevétel miatt kissé eltér a felépítés. Itt már 910 vagy 1020 mm-es tárcsalapokat (12 mm lapvastagsággal) használunk. A tárcsalapok 500 mm osztással kerülnek felszerelésre a 60x60 mm-es tárcsatengelyre. A csapágyazás ebben az esetben nem mindennapos, a robusztusságról röviden csak annyit, hogy a súlya 71 kg/db.

Az erdészetek részére ajánlott APF SL típusú tárcsa elérhető 2,8 – 4,8 m munkaszélességben. A tárcsalapokra eső súly akár 451 kg is lehet.

erdészeti tárcsa

Erdészeti tárcsa 1020 mm lapátmérővel

A januári AGROmashEXPO, AgrárgépShow kiállításon az APFL típusú szupernehéz tárcsa mutatkozik be a hazai közönségnek. Bár az itt szereplő gép most csak 3 méteres munkaszélességű lesz, de a súlya így is meghaladja az 5.400 kg-t!

Ezen család legszélesebb kivitele 9 méteres, amelynek a súlya már 15 tonna körül mozog! Az APFL szupernehéz tárcsára 810 mm átmérőjű, speciális csipkézettségű tárcsalapot szerelünk, amely lehetőséget ad a 25 cm mélység elérésére.

Legnagyobb erőssége persze nem a munkamélység, hanem a szármaradvány-kezelés. Ezzel a kivitellel ugyanis a nagy mennyiségű kukorica-szármaradvány bedolgozása sem ütközik nehézségbe. A hatékony sárkaparók és a nagy átömlési keresztmetszet elkerülhetővé teszi az eltömődést.

A felszínlezárásról nehézhenger gondoskodik, amely gyorskapcsoló rendszerrel szerelt a tárcsa keretre, így késő őszi nedvesebb talajokon végzett tárcsázáskor egyszerűen leakasztható.

Jöjjön le Ön is az Agrárgépshow-ra, látogassa meg a QUIVOGNE standot a III kapunál található sátorban és győződjön meg személyesen arról, hogy mi mit is gondolunk nehéztárcsa alatt!

Gazsi Zsolt:
30/558-4918
www.quivogne.hu