Hatala Lászlóval, okleveles mezőgazdasági gépészmérnökkel, a Hungexpo zsűribizottságának tagjával és pályázati koordinátorával beszélgettünk a frissen megnyílt AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2022 Termékfejlesztési Díjak pályázatáról.

– Hol és milyen határidővel lehet beadni a pályázatokat és milyen kategóriákban indulhat, aki megméretteti a termékét? – kérdeztük Hatala Lászlót.

– Jelentkezni csak elektronikus úton, a www.termekfejlesztesidij.hu honlapon, előzetes regisztráció után, precízen kitöltött pályázati adatlappal, illetve mellékleteinek határidőre történő ki- és feltöltésével lehet. Kézzel írott anyagok becsatolását nem tudjuk elfogadni!

A pályázatok feltöltése 2021. október 25. és november 19. között lehetséges, későbbi időpontban történő benyújtásra nincs lehetőség!

Pályázni csak olyan termékkel lehet, amely az AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2022 kiállításon bemutatásra kerül. Nem saját gyártású termék esetén, csatolni kell a gyártó egyetértő nyilatkozatát. Egy kiállító több termékkel is indulhat, de egy pályázatban csak egy termék szerepelhet – ezért kérjük, hogy minden termék pályázatát külön-külön töltsék fel. A pályázatot csak magyar nyelven lehet benyújtani, de angol nyelvű melléklet is becsatolható.

Közös fotó a díjazottakról

Közös fotón a 2020. év díjazottjai – fotó: AGROmashEXPO

Az elmúlt évekhez hasonlóan a pályázók az alábbi díjakat nyerhetik el:

Hazai Termékfejlesztési Díj, amelyre olyan AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2022 kiállításon bemutatásra kerülő korszerű magyar termékekkel lehet pályázni, amelynek kifejlesztése és forgalomba hozatala az elmúlt 3 évben (2019-től kezdődően) Magyarországon történt meg.

Nemzetközi Termékfejlesztési Díj, amelyre az elmúlt 3 évben (2019-től kezdődően) külföldön kifejlesztett és Magyarországon forgalomban levő, korszerű termékkel pályázhatnak a kiállítók.

A díjakra három kategóriában érkezhetnek a pályaművek:

Digitalizáció: a technológiákhoz kapcsolódó digitális műszerek, szoftverek, smart megoldások, folyamatszervezési és irányító rendszerek, az interaktív kommunikációt biztosító üzemszervezési, háttértámogatást biztosító megoldások, vezérlők;

Gépesítés: növénytermesztési-, állattartási-, kertészeti-, szőlészet és borászati, valamint erdészeti gépek és technológiák, vagy ezek részegységei;

Input/szolgáltatás: vetőmagok, műtrágyák, növényvédő szerek, biológiai hozamfokozók;/minden mezőgazdasághoz kapcsolódó, a mezőgazdaságot kiszolgáló szolgáltatási tevékenység.

– Milyen főbb szempontok szerint fogja elbírálni a pályaműveket a zsűri és mit érdemes tudni a zsűrizés folyamatáról? – kérdeztük a szakembert.

– A pályázatok elbírálása során a zsűritagok a termék újszerűségét vizsgálják a legnagyobb súlyozással – és ez a szempont körülbelül 40%-ot jelent az elbírálásban.

A termék innovációjának hatása a mezőgazdasági technológiákra a második legfontosabb kritérium – és 25%-ban befolyásolja majd a díjazást.

Ezt követi a szempontok között a termék környezetre gyakorolt pozitív hatása, amely nagyjából 20%-ban segíti majd a döntést.

Végül, de nem utolsó szempont a termék kivitele és alkalmazhatósági értéke körülbelül 15%-ban dönt az elbírálás során.

A pályázatokat elismert szakértőkből álló bizottság, kétkörös bírálattal értékeli. A munkában a hazai mezőgazdaság jeles oktatói, kutatói, érdekképviseletek szakemberei, gyakorlati gazdálkodók és felhasználók mellett szakújságírók is részt vesznek. – ismertette Hatala László.

– Mikor születnek meg az eredmények, és milyen előnyökkel jár a pályázaton való részvétel?

A kétkörös bírálatot követően a zsűri Nagydíj, Különdíj és Prémium oklevél díjazásokról hoz döntést a Hazai és Nemzetközi csoport kategóriáiban egyaránt. Emléklapot pedig azok a pályázók kapnak, akik díjat ugyan nem nyernek, de precízen kitöltött, magas színvonalú pályázatot nyújtottak be.

A Nagydíjak és Különdíjak a kiállítások megnyitó ünnepségén, a Prémium Oklevelek és Emléklapok a stand-bejárások során kerülnek kiosztásra. A nyertes pályázók személyesen, vagy meghatalmazott képviselőjük útján vehetik át a díjakat. A HUNGEXPO Zrt. a pályázatok eredményeiről december közepén sajtótájékoztatót tart, sajtóközleményt ad ki és az eredményekről hivatalosan értesíti a pályázókat.

A díjat elnyert terméken, annak kísérő okmányain, illetve hirdetésein az eredmények hivatalos közzétételétől kezdődően a díjazásra való hivatkozás mindaddig szabadon használható, amíg a gyártott termék mindenben megegyezik a díjat elnyert termékkel.

A hivatalos díjak kiosztásán felül minden évben hatalmas érdeklődés övezi a nyertes, illetve oklevelekkel elismert termékeket, ezért a jelképes nevezési díj – úgy gondolom – sokszorosan megtérül a pályázók számára, hiszen ilyenkor a legtöbb mezőgazdasági profilú média középpontba helyezi ezeket a nevezett- és díjazott termékeket, így kijelenthetjük, hogy nagyon komoly marketing értéke van a pályázatnak a szakmai elismerésen túl. – fűzte hozzá Hatala László.

– Kitől kérhetnek segítséget a pályázók a pályázati anyagok feltöltésében? Van lehetőség szakmai konzultációra?

– Kiemelten szeretném hangsúlyozni, hogy forduljanak hozzám bizalommal a pályázók, ha bármilyen kérdésük felmerülne a pályázatukkal kapcsolatosan.

A regisztrációs- és feltöltési felület nagyon egyszerű és könnyen kezelhető, de nagyon szívesen fogadok olyan kérdéseket is, amelyek technikai jellegűek.

Termékverseny, termékfejlesztési díj pályázat

Szakmai szempontból is készségesen állok rendelkezésre és szívesen segítek eldönteni, hogy például az adott termék melyik alkategóriába illik leginkább – vagy, hogy melyik termékkel/ termékekkel érdemes leginkább pályázni.

Mindenkit csak biztatni tudok a pályázásra, hiszen úgy gondolom, hogy egy ilyen megmérettetésnek csak nyertese lehet az ember!

Nem készítettünk gyakran előforduló kérdésekkel előre gyártott válaszokat a  honlapunkon, mert számunkra minden pályázó személyes ismerős a piacon és tudjuk, hogy minden kérdés egyformán fontos – és személyes megoldásra méltó.

Tényleg csak arra tudom kérni a pályázóinkat, hogy az egyszerűbb kérdéseiket is tegyék fel bátran számomra, hogy minél hamarabb, határidőn belül feltöltésre kerüljön minden anyag.

Aki mégis magától szeretné végigvinni a teljes feltöltési folyamatot – hangsúlyozom, hogy a regisztrációt követően tudja elkezdeni a feltöltést – gondosan előkészített pályázati anyag birtokában körülbelül 20 perc alatt végezhet a teljes procedúrával.

Aki a pályázat benyújtásának lezárásáig, szeretne módosítani a már feltöltött anyagán, vagy újabb csatolmánnyal egészítené ki, az nyugodtan megteheti, csak ne feledkezzen meg az utolsó oldalon szükséges mentésről.

Az egyszerűség kedvéért keressenek bizalommal egy rövid szakmai konzultációra:

Hatala László
Telefonszám: +36 30-418-7840
Email: hatalal@agro360.hu