Az AGROmashEXPO és AgrárgépShown a Karintia Kft. standján Bene Zoltán cégvezetővel beszélgettünk. A sokak számára vetőmagos cégként ismert –kalászosokkal, szójával, nemesítéssel foglalkozó cégcsoportnál, most a terményértékesítés, a takarékosság és a fenntarthatóság felé terelődik a hangsúly.

A Karintia Kft. olyan klasszikus integrációs tevékenységet folytat az országban és cégcsoportjain keresztül Közép-Európában, melynek során biztosítják a vetőmagot, az inputanyagokat, majd megvásárolják a terményeket a gazdálkodóktól. Az ország bármely pontján elérhetőek 14 területi képviselőjük által.

A Karintia Kft. szerint a szója a jövő növénye – mondta a cégvezető és felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a környező országokban jobb a szója-kukorica arány, azaz sokkal több szójaterület esik a kukoricaterületre.

Magyarországon sokkoló az adat: 1 hektár szójára 14,5 hektár kukorica esik, ami szerintük egy egészségtelen arány.

A szója értékesíthetősége jobb, az EU-ban 35 millió tonna szójára lenne igény, miközben csak 3 millió tonnát tudnak EU-n belül termelni, a többit EU-n kívülről kell biztosítani. A szója gazdaságosabban előállítható, stabilabban teljesít, jobb a hőtűrő képessége a kukoricához vagy napraforgóhoz képest. Pillangós növényként jól beilleszthető a vetésforgóba. Bár a szójánál kihívást jelenthet a növényvédelem, a szaktanácsadók segítségével ez is áthidalható, érdemes kipróbálni, nyitni a termelése felé. Jól beilleszthető a regeneratív gazdálkodásba is (Ausztriában például Burgerland tartományban minden második szójaszem bio.)

Arra a kérdésre, hogy miért nem terjedt el jobban a szója termelése hazánkban Bene Zoltán elmondta: a magyar gazdálkodók eddig nem voltak rákényszerülve, hogy váltsanak, hogy valami újat tanuljanak, eddig megszokásból termeltek. Az EU-ban azonban egyre erősebb a zöld irány, ami a növényvédő szerek kivonásával, a műtrágyák használatának csökkentésével jár. Környezettudatosabban, fenntarthatóbban kell termelni – csökkenteni a karbonlábnyom nagyságát (amit a szója külföldről való ide szállítása növel), ez pedig felértékeli a helyben termelt, helyben felhasznált termékek jelentőségét.

Azoknak, akik a szója termesztése mellett döntenek, a minőségi vetőmag biztosítása mellett a Karintia Kft. szaktanácsadói mindenben segítenek.

Megkérdeztük a Karintia Szója kerekasztal beszélgetésen résztvevő vállalatok képviselőit is arról, hogy miért a szója a jövő növénye.

Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mg. Zrt.-től elmondta, hogy a szója nem igényel egyéb eszközöket, jó fajtákat lehet választani, jól megoldott a növényvédelme, így kis kockázat mellett lehet termelni. Igényli a tudást, az odafigyelést, de garantált eredményt tud biztosítani.

"Minden olyan eszközünk megvan, hogy a szója növényvédelme A-tól Z-ig tökéletesen kivitelezhető legyen" – fogalmazott Krajczár Csaba, a BASF Hungária Zrt.-től.

A Tomelilla Agrotechnika Kft. képviselője, Dr. Borsicky István arról beszélt, hogy a Karintia Kft.-vel közösen rendszeresen szerveznek technológiai bemutatókat a szezon végén, télen. Most azt tervezik, hogy a szezonban gyakorlati bemutatókat is tartanak majd annak érdekében, hogy a termelést tervezőknek testközelből bemutassák a gépeket, eszközöket, módszereket, növényvédelmi-, talajtani ismereteket.

Varga Ákos, az UBM csoport igazgatósági elnöke a piaci oldal szemszögéből ismertette a szójatermesztés szükségszerűségét, megemlítve az ukrán termények okozta problémákat is. Hozzátette: az UBM csoport a takarmánygyártáshoz nagyon sok szóját kénytelen importálni, viszont a hazai termeléssel ez lényegesen lecsökkenthető lenne.

A Karintia Kft.-ről és a szója termesztésében rejlő lehetőségekről további információkat az alábbi elérhetőségeken olvashatsz:

Karintia Kft.

karintia