A 125 esztendeje alapított és 1896 óta az agrártárca fenntartásában működő múzeum létrehozásában Darányi Ignác földművelésügyi miniszter játszott kiemelkedő szerepet. Múzeumépületének, a ma is álló Vajdahunyadvárnak zseniális tervezője és építésze Alpár Ignác volt. A múzeum megnyitásától kezdve a vidék fővárosi kapujaként szolgálja az agráriumot – írja a Magyar Mezőgazdasági Múzeum jubileumi köszöntője.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum számára épített városligeti Vajdahunyadvár.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak otthont adó Vajdahunyadvár – fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az új programoknak köszönhetően 2016-ban elérte az évi 200 ezres látogatószámot, amely Magyarország leglátogatottabb múzeumai közé emelte. A következő évek kiemelkedő feladata a Vajdahunyadvár épületének történelmi rekonstrukciója, amelynek során tovább növekszenek a kiállítási terek és a látogatók előtt megnyitott területek.

Az emblematikus épület és a tartalomfejlesztés még egyértelműbbé teszi, hogy a magyarság agrokultúrája, a kultúrtájat művelő-gondozó, a magyar konyha élelmiszereinek alapanyagát előállító vidéki Magyarország értékei – a Városligetben megjelenő képzőművészet, zene és a néprajz világával kölcsönhatásban – nemzeti kultúránk, általános műveltségünk részét alkotják, melynek a jövőben is annak kell maradnia. E törekvés fontos letéteményese a megújuló Mezőgazdasági Múzeum fővárosi székhelye, a Vajdahunyadvár.

A múzeum abban az erős hitben mond a jubileumi évben köszönetet minden látogatónak, a magyar mezőgazdaság barátainak, hogy egyre többen ismerik föl: a kiváló minőségű, egészséges élelmiszerek hazai előállítása, a természeti táj és a kultúrtáj harmóniájának megteremtése nem csupán a vidéki Magyarország ügye, hanem az egész magyar társadalom alapvető érdeke. A megújuló Magyar Mezőgazdasági Múzeum ebben a szellemben kíván tenni, szolgálni.