Szinte a világ minden országára igaz, hogy a mezőgazdasági- és állattenyésztési ágazatok szereplői egyaránt érintettek a koronavírus világjárvány negatív hatásai által.

Az EuroTier-t a rendezvény sikerének biztosítása érdekében – amelyet eredetileg 2020. november 17–20 közötti időpontra terveztek – elhalasztották a szervezők 2021. február 9–12-i időpontra. A DLG közleménye szerint ez nehéz döntés volt – azonban a koronavírus járvány továbbra is nemzetközi bizonytalanságot okoz.

Az állattenyésztési világkiállítás előkészítése során a DLG digitális információs programmal készül, amely az EuroTier előkészületein túl a legfrissebb szakmai hírekkel és speciális információkkal is folyamatosan rendelkezésre áll a kiállítók és a látogatók számára egyaránt.

Az EuroTier kiállítás 2021 február 9-12. időpontra való halasztása előtti cikkünkben beszámoltunk a rendezvény előkészületeiről, amelyben Karl Schlösser, az EuroTier projektmenedzsere nyilatkozott a világsajtónak.

A szakember 2020 májusában több aktuális kérdést is kapott a világsajtótól, amelyek túlnyomó részben a pandémiával kapcsolatos kihívásokról szóltak. A legfontosabb kérdésekből – és a válaszokból – hivatalos közleményt adott ki a DLG, amelyet az alábbiakban közlünk.

Az elmúlt időszakban sok vásárt és rendezvényt le kellett mondani, vagy el kellett halasztani. Hogy látja, az EuroTier meg tud majd nyitni novemberben?

Karl Schlösser: Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a 2020 novemberére meghirdetett EuroTier nagyon magas számú kiállítói regisztrációval büszkélkedhet. A DLG természetesen nagyon komolyan veszi a koronavírus körüli fejleményeket és nagyon nagy figyelemmel kíséri a helyzetet. Kétségtelen, hogy kollégáim megtesznek minden szükséges intézkedést. Szoros kapcsolatban állunk a Hannoveri Vásárközponttal és az illetékes hatóságokkal. Minden tekintetben bízunk benne, hogy az EuroTier magas szakmai színvonalát és innovációs értékeit idén is élvezhetik az állattenyésztési ágazatok szereplői, ezért úgy készülünk, hogy a kihívásokra versenyképes megoldásokat és hiteles útmutatást tudjunk nyújtani ezekben a nehéz időkben is.

A feszült gazdasági helyzet a mezőgazdaságot is érinti. Hogyan látja a kilátásokat?

Karl Schlösser: A korona-járvány nyilvánvalóan befolyásolja a mezőgazdasági ipart. A fogyasztók viszont a válság idején is kénytelenek a mezőgazdaságból és az élelmiszeriparból származó termékekre támaszkodni. Ezért a gazdasági visszaesés valószínűleg nem lesz olyan súlyos a mezőgazdaságban, mint a tágabb gazdaságban. Meggyőződésünk, hogy a nemzeti és nemzetközi állattenyésztési ipar nem vár őszig a 2021-re vonatkozó tervezéssel. Ezért nagy igényre és érdeklődésre számítunk a függőben lévő beruházások- és a felzárkóztató fejlesztések, pályázati lehetőségek iránti információkkal kapcsolatban. Az állattenyésztési szakemberek világvezető vásáraként az EuroTier ideális platformot kínál innovatív megoldások- és az iparág legújabb fejleményeinek megismeréséhez.

Ön szerint hogyan alakul majd a helyzet az EuroTier előkészületei során?

Karl Schlösser: A vírus ismereteinél fogva megfelelő higiéniai intézkedéseket hozhatunk a vírus terjedésének megakadályozására. Értékesítési és utazási partnereinkkel együtt fokozottan figyeljük a nemzeti és a nemzetközi utazási előírásokat, hogy gyorsan reagálhassunk.

Mit várhatnak a látogatók az EuroTier-en?

Karl Schlösser: Az idei EuroTier a "Mezőgazdaság az élelmiszerláncban" témakörre épül. Fókuszba kerül az állattenyésztés – és a mezőgazdaság egésze – valamint kihangsúlyozzuk a biztonságos, felelősségteljes és hosszútávú partneri kapcsolatok jelentőségét az élelmiszer-előállítás értékláncában. Ez egy rendkívül fontos téma, különösen a jelenlegi helyzetben. A világ vezető állattenyésztő vásárának látogatói a legkülönbözőbb termékek széles skáláját várják el minden állatfajtára vonatkozóan – valamint elvárnak egy olyan egy komplex műszaki programot is, amely az állatjólét legmagasabb szintje mellett a károsanyag-kibocsátás csökkentésére is megoldásokat kínál. Ezeken túl, innovatív és könnyen kezelhető megoldásokat várnak el az állattenyésztés-, a takarmányozás-, a gazdaság-, a menedzsment és az ellenőrzés terén is, valamint fokozott az érdeklődés az ágazatot támogató marketing-tevékenységek aktuális kihívásaival és kérdéseivel kapcsolatosan is!

Forrás: https://www.eurotier.com; fordította: Igric  Dominika

Borítókép és fotó: https://www.eurotier.com

Tetszett a cikk? Ön is szívesen ellátogatna a kiállításra novemberben?

Figyelje "Program" rovatunkat minden nap, ahol friss hírekkel és hiteles információkkal jelentkezünk az agrár-rendezvényekkel kapcsolatosan!