A Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezési Intézet (BLE) ajánlásai alapján három éven keresztül tartó etetési kísérletet végeztek Halle-Wittenberg-i Egyetem baromfikutatói broilerekkel, pulykákkal és tojótyúkokkal – írja a topagrar.com.

Megállapították, hogy ennek a LEGUMI-nak nevezett fehérjekeveréknek az elemeit ajánlatos 145 fokos hőkezelés után az állatok takarmányához adagolni. Ez a hőkezelés a takarmányban lévő nyersfehérjéket és aminosavakat egyáltalán nem károsítja. Az így kialakított takarmány az emészthetőséget és a metabolizálható energiát tekintve nem mutat szignifikáns különbséget a szójához viszonyítva, viszont a hőkezelés segíti a szerves anyagok emésztését.

baromfi

A takarmánykeverék az emészthetőséget és a metabolizálható energiát tekintve nem különbözik a szójától – fotó: Shutterstock

Az etetési kísérletek igazolták, hogy a LEGUMI az állatok takarmányadagjába 20 százalékos – pulykák esetében 30 százalékos – arányban, azaz a szójával azonos mértékben bekeverhető.

A javasolt keveréktakarmány költsége – egyéb előnyök mellett – a szójához képest 100 kilónként átlagosan 1 euróval alacsonyabb. A kutatók azt is megállapították, hogy a szóban forgó szójakiváltás tehenek és sertések takarmányozásában is alkalmazható.