A Wageningeni Egyetem kutatói – közel 200.000 tehén tejhozamának vizsgálata alapján – megállapították, hogy a fejőrobotok által a napi tejhozamban mért hullámzások elemzése elvezethet a fokozott immunitással rendelkező tehenek kiválogatásához, illetve kitenyésztéséhez.

Amint Marieke Poppe vezető kutató elmondta, az egyes tehenek által naponta leadott, azonos mennyiségű tej a stabil tőgyegészségre és az emésztési problémák (többek között a ketózis) hiányára vezethető vissza. Ezen túlmenően a stabil napi tejmennyiséget produkáló tehenek általában hosszabb időt képesek laktációban eltölteni, és a közeli jövőben a kutatócsoport – a teheneknek a stresszhatásokra adott reakciójával együtt – ezt kívánja vizsgálatainak középpontjába állítani.

szarvasmarha

A stabil napi tejmennyiséget produkáló tehenek általában hosszabb időt képesek laktációban eltölteni – fotó: Pixabay

Mindez teljesen természetes, mivel olyan esetben, ha egy tehén bármilyen egészségi problémával küzd, akkor a tejtermelése visszaesik. Ez tulajdonképpen az embereknél is így van, stabil egészségi állapot mellett nagyobb teljesítményre vagyunk képesek.

A fejőrobotok nagy előnye, hogy azok a tejhozamot naponta képesek mérni, így a fluktuáció a korábbinál pontosabban nyomon követhető. Ennek alapján a stabil tejhozamú tehenek kiválogatásával néhány év alatt a tejelő állomány genetikai feljavítását lehet elérni.

A teljes cikk eredeti nyelven itt olvasható.

PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
2020. február 18-19.
Jegyek korlátozott számban még elérhetők: prega.hu