Holland állatorvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy jelenleg a modern tejtermelő telepeken, ahol a fejési időszak napi 4-5 órát vesz igénybe, a fejőstehenek számára nem biztosítanak megfelelő pihenőidőt – írja a farminguk.com angol hírportál.

Az állatok ilyen igénybevétel mellett naponta legfeljebb csak 9 órát tudnak pihenni. A pihenés (megfelelő gondossággal előkészített almon) rendkívül fontos, mivel a tejképződés erősen igénybe veszi az állat szervezetét, és a pihenés hiánya a laktációs időtartam rövidülése irányában hat.

Ha a teheneknek legalább 85 százaléka nem fekszik le egy adott időben, akkor a gazdák részéről ki kell vizsgálni ennek okait, és megszüntetni azokat.

szarvasmarha

A napi pihenési idő 12 órára történő növelésével a laktációban töltendő idő egy évvel, 14 órás napi pihenés esetén két évvel meghosszabbítható – fotó: Pixabay

A holland CowSignals vállalat munkatársa, Joep Driessen szakállatorvos szerint a napi pihenési idő 12 órára történő növelésével a laktációban töltendő idő egy évvel, 14 órás napi pihenés esetén két évvel meghosszabbítható.

Szakértők egyébként a maximális fejési időt is napi két órában javasolják korlátozni. Elfogadhatatlan, hogy a teheneknek minden fejésnél 2-2 órán keresztül a fejőház betonpadlóján kell állniuk. Ezért Driessen a tehenek egészségének megőrzése érdekében a csoportos fejés alkalmazását ajánlja. Emellett a tehéntartó gazdaságoknak arra is oda kell figyelniük, hogy a tehenek bendője sohase legyen üres, ezért esetleg a takarmányadagolás gyakoriságának növelésére van szükség, minden egyes tehénnek legalább 75 cm széles hozzáférhetőséget biztosítva.