A Zürichi Egyetem kutatói a davosi Allergiakutató Intézettel, a Szt. Galleni Gyermekkórházzal közösen készített tanulmányukban kimutatták, hogy a parasztudvarok haszonállatainak közelsége védelmet nyújthat a gyermekkori asztma és a tüdőszövetek gyulladása ellen – olvashatjuk a lid.ch svájci hírportálon.

Az állatok szervezetében ugyanis van egy – az emberi szervezetből hiányzó – molekula, amely egy antitest-reakciót vált ki, amely természetes védelmet nyújthat bizonyos betegségekkel szemben. A védelmet erősíti az állatokkal való érintkezés és a friss állati termékek fogyasztása is. Egy több mint 1000 gyermek bevonásával végzett megfigyelési kísérlet bizonyította, hogy azok a gyerekek, akiknek a vérében az átlagosnál jóval több antitest mutatható ki, lényegesen ritkábban szenvednek asztmában.

szarvasmarha

A haszonállatok közelsége által erősödik a gyerekek immunrendszere – fotó: Shutterstock

Fentiek alapján a kutatásban részt vevő intézmények arra a következtetésre jutottak, hogy a gyermekkori asztma és allergiás megbetegedések gyakori előfordulásának fő oka az úgynevezett „higiénia-hipotézis”, ami azt jelenti, hogy a gyerekek többsége steril körülmények között nő fel, így érzékenyebbé válik a fertőzésekre. Ezért nem árt, ha az iskolás gyerekek pl. a nyári szünidőben néhány napot, esetleg néhány hetet falusi rokonoknál, haszonállatok közelében töltenek, mivel a mikrobákkal való gyakoribb érintkezés erősíti az immunrendszerüket.