Brit tudósok, kínai kollégáikkal együttműködve és génmódosítás segítségével olyan sertéseket tenyésztettek ki, amelyek a hagyományos fajtákhoz képest 24 százalékkal kevesebb zsírt termelnek, ugyanakkor testhőmérsékletüket szabályozni képesek – írja a farminguk.com. A zsír egyik legfontosabb funkciója ugyanis az állatoknak a hidegtől való védelme, azaz testhőmérsékletük szabályozása, amely több haszonállatnál más módon működik. A beültetett gén a testhőmérséklet szabályozását is megoldja. Ezért, ha az ilyen sertéseket sikerül elszaporítani, a tenyésztők jelentős összegeket takaríthatnak meg azáltal, hogy a sertésólakat nem kell fűteni, különösen a szopós malacok esetében.

Az állatok szerveiben nem keletkezett elváltozás a kísérletek nyomán, mégis nehéz lesz keresztülvinni ezt a hatóságoknál – Fotó: Shutterstock

A kutatók az alacsonyabb zsírtermelő képesség átörökítése céljából több mint 2.000 klónozott sertésembriót állítottak elő, és azokat anyakocákba ültették be. A kísérletből eddig 12 hímivarú sertés született, amelyeknek levágása után egyértelműen bizonyítható volt azok húsának alacsony zsírtartalma. Az eredmények egyelőre biztatóak, de még akadályt jelent az az uniós előírás, amely tiltja a génmódosított állatok humán étkezési célra történő hasznosítását.