A világ legnagyobb robotizált tejelő szarvasmarhatelepén, Chilében jelenleg 72  DeLaval VMSTM V300 fejőrobot végzi a fejést. Európán belül is egyre több nagy tehenészet dönt a DeLaval technológiája mellett. Ezen tehenészetek igényeit és kihívásait megismerve dolgozta ki a DeLaval a Batch Milking vagyis a központosított robotfejés koncepcióját.

A robotfejés technológiája kezdetben csak a kisebb tehenészetek számára nyújtott megfelelő megoldást. Az elmúlt években azonban, elsősorban a munkaerőproblémák miatt, a nagy tehenészetek is egyre inkább ezt a megoldást választják. Sok esetben új, kifejezetten a robottechnológiához tervezett istállókat építenek, ám az is előfordul, hogy korábban épített istállót alakítanak át. Ez utóbbi megoldás azonban nem minden alkalommal bizonyul tökéletesnek.

Batch Milking fejési rendszer 8 V300 fejőrobot egységgel

Batch Milking fejési rendszer 8 V300 fejőrobot egységgel – fotó: DeLaval Kft.

A VMS Batch Milking rendszer azonban egyszerűbb kialakítású épületekben vagy akár a korábban épült fejőházakban is elhelyezhető megfelelő átalakításokkal – alternatívát biztosítva azoknak a gazdaságoknak, akik eltökéltek az automatikus fejés mellett, de az egyedi bokszos fejőrobotok nehezen vagy egyáltalán nem adaptálhatók meglévő istállóikba.

A központosított robotfejési rendszerben a fejőrobotok nem az istállóban, hanem egy központi épületben kerülnek elhelyezésre. A robotokat többféle módon is elrendezhetjük a rendelkezésre álló területtől függően. A V300 fejőrobot egységek úgy kerülnek elhelyezésre, hogy az állatok több robot közül is választhatnak. A fejés párhuzamosan történik minden fejőrobotban, így folyamatos a tehénforgalom.

Központosított robotfejés

Központosított robotfejés – fotó: DeLaval Kft.

A fejéshez elegendő az előváróba felhajtani az állatokat és a fejés megindul, amint az első állat belép valamelyik fejőrobotba. A csoportokat nem szükséges elkülöníteni egymástól az előváróban, mivel a fejést követően a visszatérő folyosón elhelyezett okos kapu csak a megfelelő csoportba engedi vissza a teheneket. Így akár a csoportosítás is könnyen megoldható különösebb emberi beavatkozás nélkül, hiszen csak utasítjuk a rendszert, mely állatokat irányítsa más csoportba a következő fejést követően. Amennyiben a helyi adottágok miatt ez mégsem oldható meg, akkor a hagyományos fejőházas fejéshez hasonlóan figyelni kell a csoportváltásra.

A rendszer egyik előnye, hogy megtartható a tejelő napok szerinti csoportosítás, amely ismert és jól bevált gyakorlat. Ennek köszönhetően a költséghatékony TMR takarmányozás is folytatható az átállást követően, a robotban csak minimális csalogató takarmányt kell adni az állatoknak. Mindazonáltal a Batch Milking rendszerben, ha szükségesnek ítéljük, továbbra is adhatunk egyedileg plusz takarmányt vagy kiegészítő takarmányadalékokat az állatoknak.

Tehenek az előváróban

Tehenek az előváróban – fotó: DeLaval Kft.

A tehenek a napi 2-3 fejésen kívül teljesen szabadon mozognak az istállóban saját ritmusuk szerint. A fejés pedig sokkal nyugodtabban zajlik, mint egy hagyományos fejőházi rendszerben, mivel nem alakul ki zsúfoltság az előváróban. Az állatok önkéntesen lépnek be a robotokba, motivációként elegendő akár napi 1-2 kg abrak is.

A rendszer méretétől függően, a fejéshez 1-2 fő szükséges műszakonként, akik az állatokat felterelik a fejésre és ellátják a fejőrobotok körüli feladatokat. Az automata fejésnek köszönhetően nincs szükség a fejősök betanítására, a munkaerőnek csupán néhány egyszerűbb feladatot kell ellátnia. A fejés és a legtöbb állatok körüli munka a fejőházhoz kötődik, így a rendszer hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé. Nem szükséges több helyen figyelni a vegyszerek fogyását és az állatok kezelése is egy helyen történik.

A V300 fejőrobot akár napi 180 fejést is képes elvégezni

A fejéstechnológia kialakításának és a minőségi alapanyagok használatának köszönhetően a berendezések szervizigénye minimális. A DeLaval InService szervizmegállapodás magában foglalja a megelőző karbantartási munkákat, ezzel is segítve a folyamatos és stabil működést. Mivel a fejést egyszerre több, egymástól függetlenül működő robot végzi, a szervizelés egyszerűbb és nem akadályozza a fejés folyamatosságát. Egy-egy robotegység szervizelése fejés közben is megoldható, mivel a többi fejőrobot eközben zavartalanul működik, így a fejési idő csak kis mértékben nő meg.

A központosított robotfejési koncepció lehetőséget ad arra, hogy a hagyományos telepi menedzsmentet ötvözzük a robotfejési technológia előnyeivel. Mivel a két rendszer napi szintű működése csak kis mértékben tér el, a teheneknek csak a fejőgép használatát kell megtanulniuk. Az átállás folyamata könnyű, néhány fejést követően már rutinosan folyik az állomány fejése. Ezt segíti a V300 öntanuló kamerarendszere is, amely magától felismeri a tőgyet, így nincs szükség kézi betanításra.

A kamera mellett a fejőrobotok minden más funkciója (tőgyegészség-index, okospulzáció, stb.) vagy opcionális eleme is elérhető. A robotok felszerelhetők HN100 egységgel, amely a tej progeszteronszintjét elemzi a szaporodásbiológiai menedzsment javításának érdekében. A fejőrobotokba az OCC szomatikus sejtszámláló is beépíthető, amely jelenleg a legpontosabb, valós szomatikus értékeket mutató, automatikus mérőeszköz a piacon.

Csoportos robotfejési koncepció 8 fejőrobottal - videó

Csoportos robotfejési koncepció 8 fejőrobottal, a videó a képre kattintva érhető el – fotó: DeLaval Kft.

A VMS Batch Milking rendszer és az egyedi technológiai megoldások új dimenziót nyitnak a nagy állományok robotos fejése terén: magas szintű automatizálást biztosítanak jelentősebb építészeti költségek nélkül, a rugalmas kialakítási lehetőségeknek köszönhetően pedig minden egyes telep számára – alkalmazkodva a helyi adottságokhoz – a legmegfelelőbb megoldást kínálják.

Bővebb információ a DeLaval VMS fejőrobot szériáról:

https://www.delaval.com/hu/telepi-megoldasok/milking/delaval-vms-series/