A francia agrárminisztérium megrendelésére készült tanulmány megállapítja, hogy a rovarok által termelt fehérjék hasznosítása javíthatja a takarmányellátottság szintjét az EU tagországokban – olvashatjuk a topagrar.com, német hírportálon.

A francia kutatók javasolják, hogy az eddigi tapasztalatokat összegezve, uniós szintű jogi és higiéniai szabványokat dolgozzanak ki a rovar alapú takarmányok előállítására és összetételére, valamint az esetleges allergiaproblémák felderítésére. Ez elősegíthetné az előállítási módszerek tökéletesítését és az állattartás hatékonyságát leginkább javító takarmányok termelését, valamint a tengerentúlról származó fehérjeimport csökkentését és az allergiák kiküszöbölését.

A rovarfehérje különösen a hobbiállatok és a halak takarmányaként jöhet számításba ugyanakkor francia agrárminisztérium szerint az egyetlen olyan forrás, amellyel az EU önellátottsági szintje számottevően javítható, a Közösség szójaimporttól való függősége pedig csökkenthető.

halak

A halak esetében a rovarfehérje – a halliszt helyett – gyakorlatilag azonnal alkalmazható, az első fázisban azonban állami vagy uniós támogatásra is szükség lenne – fotó: Pixabay

A francia kezdeményezés javasolja a rovarfehérjék alkalmazásának kiterjesztését, azok emberi táplálkozásra való felhasználását viszont, a szövettenyésztéssel előállított húsokkal együtt, csak a következő lépésben kellene beütemezni, azok társadalmi elfogadottságának lényeges javítása után. Az utóbbi egyébként a hiányos jogi szabályozás mellett eddig is akadályozta a rovarfehérjék szélesebb körű hasznosítását.