Árdrágítók és felhalmozók

Kína komoly intézkedéseket fontolgat a nemzeti sertéshús-tartalékok felszabadítására és arra kérte a vágóhidakat, hogy növeljék a kínálatot, mivel a sertéshús ára több mint 30 százalékkal emelkedett. A Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) közölte, hogy fontolóra veszi a központi sertéshústartalék felszabadítását, megfékezendő a hús árának közelmúltbeli megugrását. Az NDRC arra kérte a helyi önkormányzatokat is, hogy időben szabadítsák fel a sertéshús-készleteket, hogy megakadályozzák az árak további emelkedését.

"Az NDRC szerint az a helyzet, hogy a sertéshús-beszállítók mohón felhalmozzák a sertéshúst, és várják az árak emelkedését, ez pedig kiváltotta a kínai sertéshúspiac erőteljes áringadozását."

A múlt hónap végén Kínában a sertéshúst 32 százalékkal adták drágábban, mint 2021 júniusában. Az NDRC előírta a nagy beszállítóknak, hogy gyakrabban vágják le a sertéseket, és figyelmeztetett a felhalmozás káros hatásaira.

Kína komoly intézkedéseket fontolgat a nemzeti sertéshús-tartalékok felszabadítására és arra kérte a vágóhidakat, hogy növeljék a kínálatot, mivel a sertéshús ára több mint 30 százalékkal emelkedett.

Kína komoly intézkedéseket fontolgat a nemzeti sertéshús-tartalékok felszabadítására és arra kérte a vágóhidakat, hogy növeljék a kínálatot, mivel a sertéshús ára több mint 30 százalékkal emelkedett. Kép: Pexels

Nem az első eset

A kínai kormány árstabilizáló eszközként nagy mennyiségű fagyasztott sertéshúst tart raktáron direkt az ilyen helyzetekre, melyet általában az olyan csúcsidőszakokban használnak fel, mint a holdújév ünnepe. Kínában a sertéshús a leginkább fogyasztott hús, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint egy átlag kínai ember évente több mint 25 kilogramm disznóhúst fogyaszt. A világ második legnagyobb gazdaságát egyelőre nem érintette különösebben komolyan az orosz-ukrán konfliktus miatt megugró globális élelmiszerár-emelkedés. A kínai sertéshús ára ezt megelőzően esésben volt, miután az elmúlt években az ország sertéstelepeit letarolta az afrikai sertéspestis.

"2019-ben a kínai hatóságoknak az afrikai sertéspestis hatása miatt kellett a sertéshús-készleteket felszabadítaniuk a stratégiai készletekből az árak kontroll alatt tartásának érdekében."

A kínai sertéshús ára azonban visszaesett, miután az elmúlt években az ország sertéstelepein pusztított az afrikai sertéspestis.

A kínai sertéshús ára azonban visszaesett, miután az elmúlt években az ország sertéstelepein pusztított az afrikai sertéspestis. Kép: Pexels

"Ahogy a sertésárak ma tovább emelkednek, a gazdák egyre jobban járnak, és fejenként mintegy 60 jüan (3 644 forint) nyereséget termelnek. Elmondhatjuk, hogy a gazdák számára a legsötétebb napok elmúltak" - mondta még júniusban Wang Zuli, a kínai Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium szakértője. Even Pay, a Trivium China tanácsadó cég elemzője hozzátette, hogy a magas sertésárak idején a gazdák gyakran késleltetik a sertések eladását, mert úgy gondolják, hogy több pénzt kereshetnek, ha néhány héttel később értékesítik azokat.

"De ha a sertésárak nem spekuláció, hanem valós piaci tényezők miatt emelkednek, akkor a készletezésnek nem lesz nagy hatása" - mondta Even Pay, megjegyezve, hogy a takarmány és az energia ára világszerte magas, valamint a Covid-19 megakadályozására irányuló blokád után az éttermek részéről is nagy a kereslet a sertéshús iránt.


(Forrás: newsnpr)