Számos svájci tehén már túlságosan nehéz a puha alpesi legelőkhöz, túlságosan szélesek, alig férnek be az istállóba, és a gazdák szerint télen túl sok takarmányt fogyasztanak. Ezért azt szeretnék, ha kisebb és kevésbé éhes fajtákat tenyésztenének ki – írja a Syngenta blog.

Néhány tehén magassága ugyanis már meghaladja az 1,6 métert, és már a 900 kilogrammos súly felé halad az állomány. A tehenészszövetség elnöke, Markus Gerber szerint meg kell állítani azt a trendet, hogy a tehenek átlagos magassága minden évben 3 milliméterrel nagyobb.

Az arenenbergi mezőgazdasági oktatási és tanácsadó központ állattenyésztés-tanára, Michael Schwarzenberger szerint a nehéz szarvasmarhák felszaggatják a havasi réteket, viszont – miközben a tejhozamuk nem nő – több takarmányra van szükségük, hogy cipeljék saját súlyukat.

tehén

Néhány tehén magassága már meghaladja az 1,6 métert, és már a 900 kilogrammos súly felé halad az állomány – fotó: Pixabay

Az alpesi ország 700 ezer tehene átlagosan 7500 liter tejet ad évente, ami kétszerese a hatvanas évek átlagának, míg a rekorderek elérik a 12 000 litert is. Az “Új svájci tehén” (Neue Schweizer Kuh) érdekcsoport viszont azt javasolja, hogy olyan bikákat használjanak megtermékenyítésre, amelyek kisebb, de produktívabb utódokat ígérnek. Úgy vélik, az ideális tehén 1,4-1,5 méter magas és 500-600 kilogrammos.