A tehenészetekben sok gazda szembesül csökkenő tejhozammal, gyenge termékenységgel és a betegségekre való fokozott hajlammal, különösen az ellés körüli átmeneti időszakban. Ezek a problémák gyakran diagnózis nélkül maradnak, pedig
a háttérben sok esetben egy kevéssé ismert állapot, az oxidatív stressz áll.
Ez a folyamat akkor következik be, amikor a szervezetben felhalmozódó káros szabadgyökök mennyisége meghaladja az antioxidáns védekező rendszer kapacitását. Az egyensúly felborulása sejtkárosodást, „csendes” gyulladást és hosszú távú teljesítményveszteséget eredményez.
Miért veszélyeztetettek a nagy tejhozamú tehenek?
Az ellés idején a tehén szervezete extrém terhelésnek van kitéve: magas energiaigény, anyagcsere-stressz, hőstressz, takarmányozási hiányosságok és vitaminhiány mind hozzájárulhatnak az oxidatív stressz kialakulásához. A tünetek sokszor szubklinikaiak, vagyis a probléma csak a tejtermelés vagy a szaporodási mutatók romlásában válik nyilvánvalóvá.
Kutatások kimutatták, hogy oxidatív stressz esetén csökken a szervezet antioxidáns enzimjeinek aktivitása (például SOD – szuperoxid-diszmutáz), miközben nő az oxidatív károsodást jelző anyagok (MDA – malondialdehid) szintje.
Ez az immunrendszer gyengüléséhez, fokozott fertőzésveszélyhez és a tejminőség romlásához vezethet.
Hogyan előzhető meg?
Az oxidatív stressz ellen a leghatékonyabb védekezés az időben bevezetett, komplex megelőző intézkedéscsomag:
- Célzott takarmányozás: kiváló minőségű, friss takarmány, antioxidáns vitaminok (A-, E-vitamin), szelén, polifenolok és növényi kivonatok beépítése az étrendbe.
- Környezeti optimalizálás: istállóklíma javítása, hőstressz csökkentése árnyékolással, szellőztetéssel, hűtési rendszerekkel.
- Folyamatos állományfigyelés: rendszeres laborvizsgálatok az antioxidáns státusz (SOD, GPx, MDA) ellenőrzésére.
- Speciális takarmány-kiegészítők: élő élesztők, probiotikumok, melyek segítik az emésztést és a szabadgyökök semlegesítését.
Vannak olyan korai jelek és mérési lehetőségek, amelyek segíthetnek a gazdáknak és állatorvosoknak a probléma időben történő felismerésében.
1. Teljesítménybeli változások
- Csökkenő tejtermelés az ellés utáni hetekben a vártnál gyorsabban vagy nagyobb mértékben.
- Gyengülő termékenység, elhúzódó üresen állás, gyakoribb visszaivarzás.
- Lassabb regenerálódás ellés után.
2. Egészségi problémák gyakoribb előfordulása
- Mastitis (tőgygyulladás) gyakoriságának növekedése.
- Lábproblémák, sántaság, gyulladásos eredetű panaszok.
- Anyagcsere-betegségek, például ketózis vagy zsírmáj ellés környékén.
- Lassabb sebgyógyulás és általános immunrendszeri gyengeség.
3. Külső, viselkedési jelek
- Étvágy csökkenése, takarmányfelvétel visszaesése.
- Tompább szőrzet, fénytelenség.
- Csökkent aktivitás, levertség.
- Stresszhelyzetekre (hőség, ellés, takarmányváltás) fokozott érzékenység.
4. Laborvizsgálati módszerek
Állatorvosi közreműködéssel rendszeresen mérhetők:
- Antioxidáns enzimek aktivitása: SOD (szuperoxid-diszmutáz), GPx (glutation-peroxidáz).
- Oxidatív károsodás jelzőanyagai: MDA (malondialdehid), izoprosztánok.
- Vitamin- és ásványianyag-szintek: E-vitamin, szelén, béta-karotin.
- Vérplazma redox-egyensúly mutatói.
5. Állományfigyelési rutin kialakítása
- Átmeneti időszakban (ellés előtti 3 hét – ellés utáni 3 hét) heti megfigyelési jegyzőkönyv vezetése a tejtermelésről, étvágyról, kondícióról.
- Hőstresszes időszakban napi takarmányfelvétel és vízfogyasztás rögzítése.
- Negyedéves laborvizsgálatok antioxidáns státuszra.
Gazdasági jelentőség
Mivel az oxidatív stressz hosszú távon a tejhozam, a szaporodási mutatók és az állategészség romlásához vezet, kezelése nemcsak állategészségügyi, hanem gazdasági érdek is. Az időben felismert és kezelt probléma segíthet megelőzni a termelési veszteségeket, javítani a tej minőségét és növelni a gazdaság jövedelmezőségét.
Forrás: agrarheute.com
Indexkép: Pixabay