Veszélyeztetett görényt klónoztak amerikai tudósok. Az eljáráshoz szükséges sejteket egy közel 30 éve elpusztult feketelábú görénytől szerezték. Ez az első eset, hogy egy, az USA-ban őshonos, veszélyeztetett faj egyedét sikerült klónozni. A klón december 10-én született, és új esélyt adhat az amerikai feketelábű görényeknek

A fajról sokáig azt hitték, hogy már kipusztult, de 1981-ben találtak egy vadon élő populációt. Befogták és megpróbálták szaporítani az állatokat, de csak hét egyednek lett utódja, így a most élő feketelábú görényállomány genetikai változatossága viszonylag alacsony – írja a telex.hu.

Willa, a 30 éve elpusztult feketelábú görény nem szaporodott a '80-as években, így a decemberben született klón, Elizabeth Ann felfrissítheti a génállományt.

A wyomingi vadászati és halászati ügynökség megőrizte Willa génjeit, amiből 1998-ban küldtek egy mintát a San Diego-i állatkertnek. Ebből az állományból lett az életképes sejttenyészet, ami a klónozáshoz kellett. A Revive & Restore természetvédő csoport, a ViaGen Pets & Equine kisállat-klónozó vállalat, a San Diego-i Állatkert és az Állatkertek és Akváriumok szövetsége még több feketelábú görényt akar klónozni, hogy könnyebb legyen a kutatás és megerősítsék a populációt.