I Az állattartó telepeknek számos követelménynek kell megfelelni, az állattartás körülményeit európai szabványok határozzák meg. Ezen kívül érdemes tisztában lenni azzal, hogy a különböző állattartási célok megvalósítására milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy a végeredmény valóban az elvárások szerint alakuljon. Mindemellett az állatok igényeit is figyelembe kell vennünk, hiszen szükségleteik fajonként eltérnek, így az állatokhoz igazodva szükséges igazítani a lehető legjobb munkakörülményeket, hogy a termelékenység fokozása is lehetővé váljon. Vegyünk sorra néhány példát a gyakorlatból, melyekből jól láthatók a Frisomat csarnokok előnyei.

A Frisomat egyik legnagyobb projektje – Drobiarski Park

A lengyelországi Drobiarski park a Frisomat cég egyik legnagyobb tenyészgazdasági projektje. A hat, 10 fokos nyeregtetővel épített épület összesen 18 000 m² területet biztosít a marha-, sertés- és baromfitenyésztéshez. Az állattartó acélcsarnokok betonlábazaton állnak, ami védi a szerkezetet a korrózióval, az állattartással járó agresszív kémiai hatások és az állatok rúgásaival szemben is. Ezekben a csarnokokban több ezer állat tartható megfelelő körülmények között. A szellőző- és etetőrendszerek az épületeken kívül találhatók. A tápanyagot egyedi csőrendszer biztosítja a gazdaságban. Mindezzel elérhető az épületen belüli terület optimális kihasználása.

állattartás

Az épület összesen 18 000 m² területet biztosít a marha-, sertés- és baromfitenyésztéshez.

Acélszerkezetes sertéstelep – Intermotorcross

A Romániában található Intermotorcross acélszerkezetes sertéstelep minden fala szendvicspanelekkel szigetelt. A csarnok oldalfalain lévő szellőzőrácsokon keresztül folyamatosan áramlik a friss levegő. A nagyméretű berendezések és a csövek nem foglalnak el értékes alapterületet, mivel az összes gépalkatrész a csarnok tetőszerkezetébe van integrálva. Így nem vész kárba alapterület, és nő a négyzetméterenként tartható sertések száma.

Az új csarnokokban több mint 1000 sertés nevelhető hatékony életciklusokban. A tisztítás minden szaporítási ciklus után nagyon fontos feladat, de mindez a beépített és megerősített szendvicspanelek könnyen kezelhetőségének köszönhetően egyszerűen elvégezhető.

sertés

A nagyméretű berendezések és a csövek a csarnok tetőszerkezetébe vannak integrálva, így nem vész kárba alapterület, és nő a négyzetméterenként tartható sertések száma.

A tökéletes baromfitelep – Rol Big Poland

A Rol Big Poland tervezett új csarnokával szemben számos elvárást fogalmazott meg. Választásuk a 10 fokos nyeregtetővel szerelt, rácsos, tartós, teljes egészében horganyzott szerkezetű Frisomat acélcsarnokra esett, amely ideális baromfinevelő épületek létesítésére. A teljes létesítmény 2 db 25 m széles, 41 m hosszú épületből áll, ami sokezer állat egyidejű elhelyezésére alkalmas.

csarnok

A csarnok karbantartási költségei minimálisak.

Az optimális tenyésztési körülményekhez szabályozott hőmérséklet és megfelelő szellőzés is szükséges. Az energiatakarékos megoldáshoz a Frisomat kiváló minőségű, hőszigetelő szendvicspanelek beépítésével járult hozzá. A megfelelő levegőminőség biztosítása érdekében, a homlokzatokon légbeejtő nyílások, valamint szellőzőventillátorok beépítésére került sor. Az új baromfinevelő teleppel a tenyésztési folyamatot optimalizálható. A csarnok minimális karbantartási költségei is hozzájárulnak a gazdaság nyereséges és fenntartható üzemeltetéséhez.

A Frisomat csarnokok építésekor olyan részletekre is figyelnek, mint a szellőztetés, almozás vagy a takarítás gördülékennyé tétele. Az acélcsarnokok fala ellenálló, a sima felületnek köszönhetően könnyen tisztán tartható. Akár 60 m-es szélességükkel és korlátlan hosszúságukkal erős, biztonságos, mégis könnyed és gyorsan felépíthető acélcsarnokokat tervez, gyárt és épít. A Frisomat acélcsarnokok a legváltozatosabb állattartási igényt képesek kielégíteni.

További információ: www.frisomat.hu