Kutatók és baromfitenyésztők régóta keresik a megoldást a hímivarú naposcsibék leölésének kiváltására. A német Agri Advanced Technologies (ATT) vállalat tenyésztojás szakértői az EW GROUP társvállalattal együttműködve, a közelmúltban egy teljesen automata berendezést fejlesztettek ki a tömeges leölés kiküszöbölésére – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon.

Az új berendezés a keltetés negyedik napján a tojásokat a keltetőgépből kiemelve és a tojáshéjat perforálva, a hímivarú embriót tartalmazókat – a szövetségi agrárminisztérium által támogatott spektroszkópiai kutatások eredményeit felhasználva – 98 százalékos biztonsággal elkülöníti, majd a többi tojást a keltetőbe visszarakja.

tojás

A gép 98 százalékos biztonsággal különíti el a hím embriókat – fotó: Shutterstock

Az ATT újítása, hogy a tojást a tompa végén nyitja fel, ami több előnnyel jár, nevezetesen a légkamra teljesen megvédi a belső héjhártyát a sérüléstől, így a tojástörések arányát minimálisra lehet szorítani. A gép naponta 100.000 tojást képes bevizsgálni. Hamarosan egy független bevizsgáló szervezet elvégzi a gép minősítését, így az a jövő év végén forgalomba kerülhet.