Törteliné Breznay Klára festőművész tanyáján tavaly decemberben került sor a nyáj méreginjekciókkal történő "kiirtására", a magyarázat szerint azért, mert a villanypásztor nem működött, a juhok nem voltak megnyírva és az ellenőrzések alkalmával az ügyfél nem volt együttműködő, írja a 24.hu.

A eljárás a szomszédok és a vadászok bejelentése alapján kezdődött meg. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatala által kiadott leölési határozat arra hivatkozott, hogy az állatok átkóboroltak más területekre, később pedig magyarázatként az is megjelent, hogy fertőzésveszély állt fent az állatok miatt. A hatóság 2014 óta próbálta megoldani a problémát, de a kiszabott bírságok, figyelmeztetések nem hoztak megoldást.


A birkák tulajdonosa azt mondta, hogy igyekezett karban tartani a kerítést, de sokszor megrongálódott, valamint az állatok jelölésének intézése is tervben volt már, de túl rövid volt a kiszabott határidő.

A lapnak nyilatkozó állatvédő szerint az állattartó elleni kifogások közül csak a füljelzők hiányát lehetne valóban felróni, de ezek pótlásának költsége közel sem lett volna olyan nagy, mint amennyibe került az állatok leölése. A költségeket, ugyanis kiszámlázták a juhtulajdonos részére. A közreműködő vadásztársaságoknak összesen 300 ezer forintot előlegezett meg a kormányhivatal, amelyet behajtanak, és ehhez jön még a leölés és az ártalmatlanítás költsége.

Vannak ellentmondó információk arról, hogy milyen szerepük volt a vadásztársaságoknak ebben az eljárásban, mindenesetre az egyik vadásztársaság elnöke azt nyilatkozta, hogy áldatlan állapotok uralkodtak a környéken a birkák miatt, mindent összejártak, lelegeltek. Megették a vadásztársaság által kiszórt etetőanyagokat is, tíz év alatt milliós károkat okoztak.

A leölés módjával kapcsolatban is többféle verzió került szóba, hogy pontosan mi történt, nem tudni: a hatóság szerint méreginjekciókkal zajlott az akció, az egyik beszámoló szerint viszont egy kisbáránnyal csalogatták egy helyre az állatokat, majd puskával lelőtték őket, ezért volt szükség a vadászokra. A lövéseket egyébként több helyi lakos is hallotta.

Korábban a lovak miatt volt gond, akkor pert nyert

A művésznőtől öt évvel ezelőtt a lovait kobozták el a hatóságok, akkor is a szomszédok bejelentéseire hivatkoztak. A lefoglalás során egy vemhes elpusztult és olyan rossz helyre kerültek, hogy egy hónap elteltével ki kellett menteni őket. Akkor a festőművész bírósági felülvizsgálatot kért az elkobzás miatt és jogi képviselő nélkül első- és másodfokon is megnyerte a kormányhivatal ellen a pert.

Becsületsértés?

A decemberi eset alkalmával a juhok tulajdonosa gyilkosnak nevezte az eljárásban részt vevőket, ami miatt végrehajtást vezénylő férfi azt mondta, hogy fel fogja jelenteni becsületsértésért. Ez most meg is történt, az asszony néhány nappal ezelőtt kapta meg az idézést.

Indexkép: Pixabay