A világ legnagyobb sertéshús termelő és fogyasztó országában, Kínában az utóbb években több megaméretű sertéstelepet létesítettek, és komoly erőfeszítéseket tettek a lakosság sertéshús-ellátásának megoldás érdekében – olvashatjuk a lemonde.fr/en hírportálon.

sertés

Minimálisra csökken a fertőzések veszélye – fotó: pixabay.com

Számos előnye van

A próbálkozások nagyon hullámzó ellátást és változó mennyiségű importot, illetve felesleget eredményeztek, mivel

ebben az országban közel annyi sertéshúst fogyasztanak mint a világ többi országaiban együttvéve.

A legutóbbi divat szerint a kínaiak a sertéstartást több helyen is felhőkarcolókba telepítik, ami elsőre bizarr ötletnek tűnik, de kétségtelen előnyei is vannak. Ez a megoldás ugyanis – a nagy területen szétszórt kisebb telepekhez képest – minimálisra csökkenti a fertőzések veszélyét, azaz elkerülhetővé teszi a két évvel ezelőtti afrikai sertéspestis pusztításának megismétlődését.

sertés

A világ legnagyobb létesítménye a hústermelés mellett egy biogáz üzemet is fog működtetni – fotó: pixabay.com

A Hubei tartományban épült 26 emeletes sertésólban évi 1,2 millió vágósertés előállítását tervezik

Emellett a takarmány kiosztása és a trágya, illetve melléktermékek hasznosítása, valamit az állomány folyamatos felügyelete és a telep tisztán tartása korszerű gépi berendezésekkel egyszerűbben megoldható.

A közelmúltban a közép-kínai Hubei tartományban 4 milliárd jüan (533 millió euró) beruházással épült fel egy 26 emeletes sertésól, amelynek belső, 800.000 m2-es, szupermodern berendezésekkel felszerelt területén évi 1,2 millió vágósertés előállítását tervezik, a sertések számára többek között meleg fürdőt is biztosítva.

Hamarosan pedig megkezdik egy másik hasonló létesítmény építését. A világ kétségkívül legnagyobb ilyen létesítménye a hústermelés mellett egy biogáz üzemet is fog működtetni, amely a sertések trágyájából évente 120.000 köbméter biogázt állít elő.