A koronavírus járvány miatti korlátozások és szállítási akadályok (vendéglátó helyek bezárása, export megrendelések meghiúsulása) rendkívül érzékenyen érintették az európai hús- és tejtermelők többségét és még inkább a virág- és dísznövény termesztőket – írja a topagrar.com.

Célzott és határozott intézkedésre lenne szüksége az ágazatnak – fotó: Pixabay

Ezért Pekka Pesonen, a COPA-COGECA főtitkára arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy mielőbb dolgozzon ki hatékony intézkedéseket a szóban forgó termelők megvédése érdekében. A levelélben Pesonen – elismerve a Bizottságnak és a tagországoknak a belső piac normális működésére irányuló  bizonyos erőfeszítéseit – csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a Mezőgazdasági Különbizottság semmiféle döntést sem hozott az agrárszektor pótlólagos támogatására, és a termelők pesszimista hangulatának enyhítésére.

A virág- és dísznövény termesztők megsegítésére egyelőre nincs más mód, mint – amennyiben lehetséges – a termelésnek a lecsökkent kereslethez való maximális hozzáigazítása. Az európai hús-és tejszektort pedig leginkább egyes tartós termékek közösségi készletvásárlásaival lehetne megmenteni. A védelem hiányában a hús- és tejiparban a termelés és értékesítés összeomolhat, aminek helyreállítása csak hosszú idő- és költségráfordítás útján lehetséges.