Kárpátalja vélhetően terhelt vaddisznóállománya nehezen kontrollálható veszélyforrást jelent, azonban az okszerű tartástechnológiai előírások betartásával elkerülhető, hogy a sertéspestis fertőzés felüsse a fejét a házisertés állományban - mondta Dr. Nemes Imre, a NÉBIH elnökhelyettese a Tedej Zrt. hajdúnánási telephelyén megszervezett agrárszakmai beszélgetésen. Elmondása szerint az érintettek teljes körű együttműködése szükséges a vadászoktól az állatorvosokon és a gazdálkodókon át egészen az élőállat kereskedőkig. A teljes hazai sertéságazat és az erre épülő húsipar középtávú perspektíváit kockáztatja, aki nem tartja be az izolációs előírásokat, ez pedig óriási felelősség.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos a rendezvényen a baromfiszektort érintő kockázatokról, ezek között kiemelten a madárinfluenzáról adott tájékoztatást. A szakember elmondta, hogy a költöző vadmadarak vonulási útjaira való tekintettel meg kell tanulnunk együtt élni a madárinfluenza jelenlétével. A vírus genetikai variabilitását figyelembe véve vakcinázásra nincs lehetőség, az izolált tartás és a magas higiéniai színvonal az egyetlen lehetőség a védekezésre.

A szabadtartásos tenyésztés csak fokozza a fertőzésveszélyt – Fotó: Shutterstock

A rendezvényt követő intenzív vita során a hozzászólók felhívták a figyelmet a nehezen kontrollálható – elsősorban távol-keleti – importtermékek piaci és állategészségügyi veszélyeire, a mentesítési programok korlátaira, és az ezekhez kapcsolódó kifizetések csúszásából adódó nehézségekre is. A konzultáció során világossá vált, hogy a járványvédelmi fejlesztések nem választhatók el az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatokhoz kapcsolódó beruházásoktól, a pályázatok elbírálásának több hónapos csúszása ezáltal jelentősen akadályozza a szükséges állategészségügyi körülmények megteremtését.