A Dong Tao egy ritka vietnámi tyúkfajta, amely kiváló húsáról és egyedi lábáról híres. A Đông Tảo településen nemesített sárkánylábú szárnyasokat régen a királyi család és előkelőségek számára tenyésztették, ma azonban a legelegánsabb, legdrágább éttermek étlapján szerepel.

A tojók fehérek, a kakasok tolla tarka. A Dong Tao csirke lába olyan vastagra nő, mint egy felnőtt ember karja. Nagyon érzékeny az időjárás változásaira, és kevesebb tojást rak, mint egy átlagos tyúk. Érzékeny a huzatra, és az utódok létrehozása is sokszor nehézségekbe ütközik. Ráadásul akaratlanul is gyakran összetiporják a saját tojásaikat. Minden példány speciális gondozást igényel tehát, nevelésük pedig évekig is eltart. A kakas elérheti a 6 kg-ot.

Erős lábuk miatt korábban kakasviadalokra is tenyésztették a "sárkánycsirkének" nevezett szárnyasokat.

Dong Tao

Dong Tao

A Dong Tao csirke – fotók: Shutterstock

Attól is különleges – és az is növeli értékét –, hogy kizárólag Vietnámban tenyésztik. Húsa igazi ínyencségnek számít, a legszebb példányokat pedig kiállításokra, szépségversenyekre nevezik be a tulajdonosaik. Az ezeket megelőző egy hónapban speciális, magas fehérjetartalmú étrenddel készítik fel a gazdák szárnyasaikat a megmérettetésre, és sós teakeverékkel mossák a lábaikat. Minél idősebb egy ilyen csirke, annál jellegzetesebbek a vonásai, ezért előfordul, hogy 7-8 évig is neveli a gazda! 500 példányból körülbelül 15 alkalmas arra, hogy versenyen szerepeljen.


Húsa nagyon finom, hatalmas lábai pedig a legízletesebb csemegének számítanak – annak, aki meg tudja fizetni. Egy ilyen csirke ára ugyanis elérheti a 2000 dollárt – és így is akkora a kereslet rá (már nem csupán Vietnámban), hogy azt a kínálat nem fedezi!

A feketepiacon is nagy népszerűségnek örvend. Volt, hogy az isztambuli rendőrség 802 Đông Tảo tojást foglalt le a repülőtéren, melyek összértéke 1,6 millió dollár volt.