Az afrikai sertéspestis a közelmúltban Kínában is megjelent, ezért a legnagyobb állami kutatóintézet (Pilot National Laboratory for Marine Science and Technology, Qingdao) munkatársai is elkezdték a betegség ellenszerét keresni – írja az scmp.com. Számukra a védekezés létfontosságú, mivel a világ teljes sertésállományának felét (700 millió egyedet) Kínában tartják.

Azt felfedezték, hogy egy bizonyos, meg nem nevezett molekula, amely több termesztett növényben (káposztafélék, repce, stb.) jelen van, kulcsszerepet játszhat a világszerte több százezer sertés kényszervágását előidéző vírus megfékezésében. Ez a molekula inaktiválja a vírus fertőzését lehetővé tevő enzimet. A kutatók arra figyeltek fel, hogy bizonyos fertőzött körzetekben a repce alapú tápokkal etetett sertések nem fertőződtek meg a vírussal.

sertés

A kutatók egyelőre nem nevezték meg a molekulát, ami szerintük segítheti a betegség megelőzését – fotó: Shutterstock

Kína legnagyobb állategészségügyi központja a felfedezés tényét megerősítette, de egyelőre – az üzemi szintű védekezés kidolgozásáig – nem kívánja nyilvánosságra hozni az inaktiváló molekula meghatározását. A betegség az emberre nem veszélyes, de a sertések túlnyomó többsége számára halálos kimenetelű.

Wang Xin, a tudományos projekt egyik irányítója annyit elárult, hogy „bizonyos zöldségféléknek a sertéstakarmányokba való bekeverése segíthet a betegség megelőzésében”, de azt is hozzátette, hogy ezt a felfedezést nehéz lesz a gyakorlatba átültetni. Wang és csapata most 70 növényfaj, valamint bizonyos tengeri élőlények és gombák intenzív vizsgálatát kezdte el a szóban forgó molekula izolálása céljából.

Korábbi kísérletek alapján azt bizonyítottnak tekintik, hogy vannak olyan növények, amelyeknek egyes molekulái képesek módosítani a DNS-t, bár e mögött bonyolult és részleteiben fel nem tárt folyamatok húzódnak meg. Azt tudjuk, pl., hogy a lonc növény mikromolekulái hatékonyan szupprimálják az influenza vírust az emberek légzőszerveiben.