Akár az egymás melletti méhészetekben is nagyon eltérő mértékű lehet az atkafertőzés az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) honlapján közzétett jelentés szerint. Az OMME szaktanácsadóihoz érkezett információk alapján vannak olyan méhészetek, ahol tömegével hullanak atkák az ellenőrző lapokra, máshol viszont sem természetes lehullás, sem a kezelések hatására várt pusztulás nem tapasztalható.

Az utóbbi esetben a szakértők azt javasolják, hogy a korábban alkalmazott atkaölő szert érdmes leváltani a hatékonyság tesztelése érdekében, és egy új készítménnyel megismételni a kezeléseket. Az OMME felhívja a figyelmet arra, hogy a fertőzöttség feltérképezése és a helyes védelmi technológia kialakítása az atkák pusztulásának ellenőrzése nélkül nem kivitelezhető, ugyanakkor az indokolatlanul kevés, vagy túlzásba vitt kezelések hatására egyéb járulékos méhegészségügyi problémák (pl. nozéma, meszesedés, stb.) alakulhatnak ki.

méh

A védekezés az atkák pusztulásának ellenőrzése nélkül nem kivitelezhető – fotó: Shutterstock

Hangsúlyozzák azt is, hogy a családok fertőzöttsége és a lehullás mértéke az idő előrehaladtával a fiasítás csökkenésének és az esetleges újrafertőződéseknek köszönhetően állandóan változik. Ennek a folyamatnak a nyomon követése minden méhész érdeke – írják.