Az összefoglaló az Agrárközgazdasági Intézet jelentése alapján készült.

sertés

Az Európai Unió 19,5 százalékkal kevesebb sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon, mint egy évvel korábban – fotó: pixabay.com

Amerikai Egyesült Államok

Az USDA novemberi elemzése szerint az USA sertéshústermelése 2 százalékkal csökkenhet 2022 negyedik negyedévében a 2021 október– decemberében előállított mennyiséghez viszonyítva.

Az USDA szakértői a hízósertés termelői árának 14 százalékos emelkedésére számítanak a vizsgált összehasonlításban. A belső fogyasztás közel 5 százalékkal lehet kevesebb, ugyanakkor 6 százalékkal több sertéshúst értékesíthetnek a nemzetközi piacon 2022 október–decemberében, mint egy évvel korábban. Az USA élősertés-importja 4 százalékkal lehet több, a sertéshús-behozatala 1 százalékkal bővülhet a jelzett időszakban.


Európai Unió

Az Európai Unió 19,5 százalékkal kevesebb, 3,32 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2022 január–szeptemberében, mint egy évvel korábban. Az export 32 százaléka Kínába irányult (1 millió 62 ezer tonna), további nagy célpiacok a Fülöp-szigetek (366 ezer tonna), illetve Japán (358 ezer tonna) voltak.

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 53 százalékkal emelkedtek 2022 46. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest.

sertéshús

A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 41 százalékkal, a sertéscombé 11 százalékkal nőtt a tavaly ilyenkori árhoz képest – fotó: pixabay.com

Magyarország

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele nem változott számottevően (21,7 ezer tonna) 2022 január–augusztusában a 2021. január–augusztusi mennyiséghez viszonyítva, míg az élősertés-behozatala 9 százalékkal 43,5 ezer tonnára csökkent.

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 4 százalékkal (107 ezer tonnára), értéke 25 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A sertéshúsimport volumene 24 százalékkal (105 ezer tonna), értéke 45 százalékkal volt nagyobb.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 831 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2022 októberében, ami 77 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.

A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 86 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 41 százalékkal, a sertéscombé 11 százalékkal nőtt ugyanekkor.