Megkezdődött ugyanis egy 1,5 méter magas vadkerítés építése a francia-belga határ mentén az Ardennek erdejében, miután két, sertésvészben elpusztult vaddisznót találtak Belgiumban. Az építés idejére – elriasztóként – kivezényelték a katonaságot, 200 vadászt pedig azzal bíztak meg, hogy lőjék ki a Belgiumból jövő vaddisznókat, hogy megakadályozzák a francia állomány fertőzését – írja a Syngenta blog.

Dánia ugyanakkor a Németországgal közös 70 kilométeres határán épít vadkerítést. Az országban ugyan még nem mutattak ki betegséget, de a dán kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a jövedelmező sertésexportját, ami évente 33 milliárd dán koronát, vagyis 1386 milliárd forintot hoz a konyhára. Ezért például enyhítették a vadászati korlátozásokat, így éjjel-nappal egyaránt vadászható a vaddisznó.

vaddisznó

Megkezdődött egy vadkerítés építése a francia-belga határ mentén az Ardennek erdejében, miután két, sertésvészben elpusztult vaddisznót találtak Belgiumban – fotó: Shutterstock

Az 5,7 milliós Dánia gazdasága nagymértékben függ az állattenyésztéstől, hiszen évente 28 millió sertést küldenek a világpiacra.