Gümőkórfertőzés jelent meg egy Komárom-Esztergom megyei szarvasmarha-állományban – közölte vizsgálatait követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján hétfőn.

Újabb szarvasmarha telepen azonosítottak gümőkór-fertőzöttséget

Újabb szarvasmarhatelepen azonosítottak gümőkór-fertőzöttséget – Fotó: Pxfuel

A telep négy állata egy korábbi ellenőrzés során kétes reakciót mutatott, a Nébih vizsgálata a diagnosztikai vágás után erősítette meg a fertőzés gyanúját.

Az állományra forgalmi korlátozás érvényes, a szűrővizsgálatokat pedig folytatják, amíg teljesen fertőzésmentes lesz.

Az EU-szerte egységes vágóhídi hatósági állatorvosi felügyeleti rendszernek köszönhetően nem kerülhetett közfogyasztásra hús a fertőzött állatokból – írták.

Hozzátették, hogy a járványügyi nyomozás megállapította, hogy – tekintettel az állatmozgások hiányára – az állomány nagy valószínűséggel vadállatoktól fertőződött a legeltetés során.


Az eset ellenére Magyarország megtarthatja a gümőkórmentes minősítést, mert a fertőzött telepek száma a megengedett érték alatt maradt – olvasható a közleményben.

A Nébih korábbi tájékoztatásai szerint májusban egy Csongrád-Csanád megyei állományban azonosították a gümőkórt, az év elején pedig egy Bács-Kiskun megyei telepet kellett fölszámolni. A védekezést segítő útmutatókat a hivatal honlapján tették közzé.