2023 elején két Somogy vármegyei szarvasmarhatelepen is gümőkór-fertőzöttség igazolt a Nébih laboratóriuma. Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzöttségre az éves ellenőrző vizsgálatok derítettek fényt - írja a Nébih

szarvasmarha

Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzöttségre az éves ellenőrző vizsgálatok derítettek fényt – fotó: pixabay.com

Nagy az esélye annak, hogy a szarvasmarhák vadállatoktól fertőződtek meg

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az érintett telepeken – visszavonásig – forgalmi korlátozást rendelt el.

Legeltetett húsmarha-állományokról lévén szó nagy az esélye annak, hogy a szarvasmarhák vadállatoktól fertőződtek meg, a járványügyi nyomozás azonban még folyamatban van.

Két Somogy vármegyei telepen az éves ellenőrző vizsgálat (ún. intradermális tuberkulinpróba) során merült fel egy-egy tünetmentes állatnál a gümőkór gyanúja. A telepek egymástól nagyjából 40 km-es távolságban helyezkednek el, azonban közvetlen járványügyi kapcsolat nincs az állományok között - írja a Nébih.


szarvasmarha

A gümőkór jelenlétét a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették – fotó: pixabay.com

A telepeken forgalmi korlátozást rendeltek el

A területileg illetékes hatóság a pozitív tuberkulinpróba alapján intézkedett a fertőzött állatok diagnosztikai vágásáról és forgalmi korlátozást rendelt el a telepeken. A gümőkór jelenlétét a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették a Mycobacterium caprae baktérium kitenyésztésével.

A vágóhidakat felügyelő, EU-szerte egységes, hatósági állatorvosi rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett!

Hazánk továbbra is megőrizte a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt - írja a Nébih

A betegségről részletes információk találhatóak ezen a linken:  https://portal.nebih.gov.hu/-/a-szarvasmarha-gumokor
Az esetek a Nébih interaktív térképén is megtalálhatók: https://portal.nebih.gov.hu/kitoresek-es-mentessegek