Demeter László a Kossuth Rádió műsorában fakadt ki, rávilágítva egy súlyos, bár talán nem eleget taglalt problémára. A szakember elmondása szerint a szakma rendkívül sokat hígult a rendszerváltás óta. Ahogy ő megfigyelte, sokan bemenekültek ebbe a kecsegtető szakmába, ami szerintük csak 5-6 hónapnyi kemény munkát igényel és utána biztos bevételt jelent, amikor pedig kiderül, hogy ez nem ilyen egyszerű, a magukra hagyott kaptárak betegségek forrásai lehetnek más méh-kolóniák számára. Demeter László azt tanácsolja azoknak, akik ebbe a szakmában látják a jövőjüket, hogy előbb szegődjenek el egy gyakorlott méhészhez, ahol megtanulhatják a szakma legfontosabb elemeit.

Demeter László szerint a dilettáns méhészek komolyabb veszélyt jelentenek, mint a klímaváltozás – Fotó: Shutterstock

Az üggyel kapcsolatban nyilatkozott Boross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, aki kiábrándítónak tartja azt a tényt, hogy horgászok, vadászok, hobbijuk műveléséhez vizsgát kell tenniük, azonban ahhoz, hogy valaki méhész lehessen, csak a telep helyét kell elővigyázatosan megválasztania. Elmondása szerint jelenleg is tárgyalnak a tárcával egy rendeletről, ami vizsgához kötné azt, hogy valaki méhész lehessen, sőt, egy ilyen intézkedés akár már ősszel is életbe léphet.

Boross Péter szerint egy ilyen rendelet nem csak a szakmának, de a fogyasztóknak is jót tenne, hiszen garantálná azt, hogy minőségi áru kerülhessen a boltok polcaira és a piacok standjaira.