Mintegy 50 állatfajta közül választják ki Magyarország legszebb haszonállatait május 9-én az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, Hódmezővásárhelyen. A legszebb Holstein fríz tulajdonosa 2 millió forintot kap.

szarvasnarha

A legszebb Holstein fríz tulajdonosa 2 millió forintot kap – fotó: Alföldi Állattenyésztési Napok

26. alkalommal hirdetnek haszonállat-szépségversenyt az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében, ahol sertés, juh, tejelő - és húsmarha, ló, valamint baromfi fajok közül választják ki egyenként a nagydíjas fajtagyőzteseket. A lovak esetében például 5 lófajta versenyez; összesen mintegy 100 ló képviseli magát a megmérettetésen.

ló

Öt lófajtából mintegy száz egyed versenyez majd a lovak mezőnyében – fotó: Alföldi Állattenyésztési Napok

A zsűri szakavatott hazai és nemzetközi bírákból áll. Érkezik szakember Angliából, Belgiumból, Szlovákiából, Csehországból és Franciaországból is.

“Az értékelés minden esetben szubjektív, a bírók azokat a küllemi tényezőket veszik figyelembe az állatoknál, amelyek meghatározzák az állat funkcióját, azaz a vágóértékét, termelését” – mondta Fekete Balázs az rendezvény igazgatója.

malac

A zsűri szakavatott hazai és nemzetközi bírákból áll majd – fotó: Alföldi Állattenyésztési Napok

A hétvégi program második napján hirdetnek hivatalosan eredményt, ahol az egyedi pénzfelajánlások a Holstein fríz marha esetében a kétmillió forintot is elérik.

Május 9 és 11 között nemcsak a szakmát várják Hódmezővásárhelyre, hanem a gyerekeket is. Lesz szalmavár, hordólovaglás, tehénfejés, kisbárány-simogatás és további számos családi program 17 ezer négyzetméteren.

További információ: az allattenyesztesinapok.hu weboldalon.