Jelenleg az aszályos időszak negatív hatásai miatt kerülnek előtérbe alternatív takarmányozási megoldások, ám a növekvő költségek, egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt is érdemes áttekinteni a meglévő, és kutatni az új lehetőségeket - írja a nak.hu a tájékozatójában. A NAK a szőlőtörköly takarmányozási szempontú felhasználásáról osztott meg néhány gondolatot.

Szőlőtörköly

A hazai szabályok alapján azoknak a gazdálkodóknak vagy szervezeteknek, amelyek 25 hektoliter vagy azt meghaladó mennyiségben állítanak elő bort vagy dolgoznak fel szőlőt, a keletkezett melléktermék (szőlőtörköly vagy borseprő) teljes mennyiségét ki kell vonni.

A szőlőtörköly kivonásának lehetőségei:

 • takarmánykészítés,
 • szerves trágyaként, annak megfelelő mennyiségben történő felhasználás,
 • komposzt készítésére történő felhasználás,
 • szőlőmag, illetve szőlőmagolaj kinyerés,
 • törkölypálinka készítése,
 • exportálás az Európai Unió tagállamain kívüli országba,
 • hulladékbegyűjtő telep vagy veszélyeshulladék-égetőmű részére történő igazolt átadás,
 • biogáz előállítás céljára történő átadás,
 • ipari energetikai célú lepárlása vagy elégetése
 • átadás lepárlóüzem részére

Ezek közül a lehetőségek közül a körforgásos szemlélet jegyében is érdemes azokat a módokat választani, amelyek több körben tartják termelésben a biomasszát, de elérhetőek a gazdák számára.

Ma már a fürtöket a zúzás előtt bogyózzák

A törköly a cefre préselése után megmaradt szilárd részeket tartalmazza. Ilyen a kocsány, a héj és a mag. Napjainkban az előállítandó borfajta függvényében az az elterjedt gyakorlat, hogy a fürtöket a zúzás előtt bogyózzák, ennek eredményeképpen sem a borban, sem a melléktermékekben nem fog megjelenni olyan intenzíven a tanninban gazdag szárak kesernyés, fanyarkás íze. Ez még takarmányozási szempontból is előnyös.

Az ilyen módon készült törköly körülbelül 40% magból és 60% héjból és gyümölcspépből áll, a törköly pedig a teljes bogyótömeg kb 20-25%-át alkotja.

Frissen a szőlőtörköly 65-68% vizet tartalmaz, gyorsan romlik, ha nincs mód azonnal feletetni vagy silózni, akkor emiatt szárítani kell. A szárított, majd megőrölt törköly ízét és energiatartalmát kis mennyiségű melasz hozzáadásával fokozni lehet,  a pektineket pedig mész hozzáadásával lehet megkötni, és emelni a pH-t.

A silózás alkalmával érdemes arra kell figyelni, hogy a tejsavas erjedést a vízben oldódó szénhidrátok és az etanol jelenléte nem segíti, így szükség lehet tejsavbaktérium-oltóanyag hozzáadására is. A melegebb éghajlatú országokban a friss törkölyhöz jó minőségű búzakorpát vagy paradicsompépet adnak, mert az ilyen módon besilózott takarmány ízletes, jó minőségben tárolható takarmányt ad. A silózás a szőlőtörköly takarmányozási értékét mindenképpen javítja, mert csökkenti a végtermékben a fenolok, kondenzált tanninok, szabad tanninok és szaponinok tartalmát.

szőlő

Miként lesz ebból a szép szőlőből takarmány? Alternatív takarmányozási megoldást jelenthet a szőlőtörköly felhasználása – fotó: pixabay.com

Korlátozó tényezők lehetnek a tanninok és a romlékonyság

A tanninok és a különböző vegyületek komplexeket képeznek a takarmányban lévő fehérjékkel és az emésztőenzimekkel, ami az emésztési folyamat megzavarásához és tápanyagvesztéshez vezethet. Gátolják az ásványi anyagok felszívódását és károsítják a gyomor-bél traktus nyálkahártyáját. A szőlőtörköly tannintartalma nagymértékben függ az adott borkészítési eljárástól, de ha a melléktermék tannintartalma magas, akkor a rostokkal együtt az egyik fő oka az alacsony emészthetőségének és alacsony tápértékének - írja a nak.hu, megemlítve még a romlékonyságot is, ami a körülményektől függően akár 24 órán belül is etethetetlenné teheti a takarmányt.

Takarmányozható állatfajok

A NAK felsorolja azokat at állatfajokat, amelyeket szőlőtörköllyel lehet takarmányozni. Ilyenek a:

 • kérődzők: juhoknak és kecskéknek jobban megfelel, mint szarvasmarháknak, de részben adható húsmarháknak és üszőknek, ám ki kell egészíteni fehérjét és energiát biztosító komponensekkel. A Bánáti Agrártudományi Egyetem tanulmánya szerint a szőlőtörkölyre, mint fehérjeforrásra is tekintettek, és a hízóbárányok súlyának javulását várták a törköly mennyiségének növelésétől. A magas rost, lignin és tannin tartalom miatt azonban az emészthetőség gyengébb volt. A kutatás eredményei alapján a szőlőtörköly jó rostforrás, és kis mennyiségben felhasználható a kérődzőknél a nitronén- és energiaigény kielégítésére. A tanulmány hivatkozik egy 2011-es Ausztráliában végzett kutatásra is, amelyben késői laktációban lévő tejelő tehén állományt vizsgáltak. A kontrollcsoport mellett egy csoportot pellettált (DGM), egyet pedig silózott törköllyel (EGM) etettek. A lucernaszéna (kontrollcsoport) helyett a DGM etetése tejelő tehenekkel a késői laktációban nem befolyásolta a tejhozamot, illetve a tej fehérje- és laktózkoncentrációját, viszont csökkent a tejzsírkoncentráció és ennek következtében a tejzsír hozam. A kontrollcsoporttal szemben az EGM-mel történő takarmányozás negatívan befolyásolta a tejhozamot, és ennek következtében csökkent a tejzsír-, tejfehérje- és a laktóztartalom. Mindezek mellett azt találták, hogy mind a DGM-mel, mind az EGM-mel történő takarmányozás esetén hozzávetőlegesen 20%-kal csökkenthető metánkibocsátás. Ugyanez a kutató megerősítette, hogy a tejelő teheneknél a szőlőtörköly több, mint hatszorosára növeli az egészséges zsírsavak mennyiségét a tejben, a hagyományos őszi takarmányozáshoz képest.
 • pecsenyenyulak: A Szent István Egyetem együttműködésével készült tanulmány alapján a termelés gazdaságossági, termelésbiztonsági és állatjóléti szempontjait figyelembe véve a 4%-os szőlőtörköly-tartalmú választó és befejező takarmányok ajánlhatóak.
 • sertések: 2000 óta a korlátozott mennyiségben (5% vagy annál kevesebb) hozzáadott szőlőtörkölyt hasznos proantocianidinek, flavonoidok és zsírsavak forrásaként vizsgálják. Az Ázsiai-Ausztráliai Állattenyésztési Társaságok Szövetségének egyik 15 hetes kísérlete során leírták, hogy a Saccharomyces boulardii-val fermentált szőlőtörköly 30g/kg-os szinten etetve javította a növekedési teljesítményt, a tápanyagok emészthetőségét és megváltoztatta a zsírsavak mintázatát a bőr alatti zsírban. Növelte a hús márványosságának és vörösségének pontszámát, illetve az antioxidáns képességét (alacsonyabb TBARS érték kimutatásából a magasabb eltarthatósági időre lehet következtetni).
 • brojlerek: A brojlertakarmányokba legfeljebb 6%-ban bekerült szőlőtörköly-koncentrátum (amely 15% kondenzált tannint tartalmaz) nem rontotta a csirkék növekedését, az emésztőszervek méretét és a fehérje emészthetőségét. Megnövekedett viszont az antioxidáns aktivitás az étrendben, az ürülékben, a béltartalomban és a mellizmokban. Ugyanolyan hatékony volt az antioxidáns potenciálban, mint az E-vitamin. Egy későbbi kísérletben a 6%-ban hasonló szőlőtörköly-koncentrátumot tartalmazó étrend megnövelte a bélbaktériumok biodiverzitását és módosította a bél morfológiáját oly módon, hogy az kedvezően befolyásolja a tápanyagok felszívódását egy spanyol tanulmány szerint.