A balatoni halelhullásokat leginkább jellemző időszak a tavasz, amikor a felmelegedő vízzel egy időben nagyobb tömegben jelennek meg a legyengült, beteg vagy elöregedett halak tetemei – olvasható  a balatonihal.hu tájékoztatójában

haltetem

A haltetemek összegyűjtése, eltakarítása nagy feladatot jelent – fotó: pixabay.com

Egyes helyeken a vízpart megközelítése meglehetősen nehéz

A haltetemek egy része nem kerül szem elé, egy része pedig – az uralkodó széliránynak és áramlásnak köszönhetően – jobbára egy adott partszakaszra sodródik ki. Összegyűjtésük, eltakarításuk nagy feladatot jelent a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai számára, mert a 220 km-es partvonal, valamint egyes helyeken a vízpart megközelítése meglehetősen nehézkes. Ebben a munkában nagy segítséget kapnak a kikötőmesterektől, a strandüzemeltetőktől, valamint a helyi lakosoktól.

"Gyakran megfigyelhetők a tavaszi hónapokban a Lernaea-félékhez tartozó, parazitikus életmódot folytató copepoda rákok a dévérkeszegek testfelületén, a pikkelyekhez rögzülve. Ezek a Tracheliastes maculatus nőstényei. Az áttetsző rákok nehezen észrevehetők, de a megtapadás helyén apró vagy nagyobb vörös színű fekélyek alakulnak ki. A Balatonban a dévérkeszeg ívásával egy időben, május végén-június elején ez a bántalom menetrendszerűen megjelenik, azonban a kártétel (elhullás) mértéke az egyes években nem egyforma" – írják a tájékoztatóban.

A szokásosnál magasabb tavaszi vízhőmérséklet, valamint egy feltételezett gradáció hatására a tracheliastes-fertőzöttség is korábban, és a megszokottnál intenzívebben jelentkezhet. Szerencsére idén még nem találtak fertőzött egyedet, a hűvös időjárásnak köszönhetően.


A busa elhullása csökkenő, míg a ponty elhullása növekvő tendenciát mutat

Mint írják, a busa jól érezhetően kopik ki a víztérből, újabban sem a tómederben, sem a befolyókon nem tapasztalták a tömeges jelenlétét. Egyéb halfajokból ezen időszakban, április 20.-ig bezáróan az elhullás nagyon minimális szokott lenni, de a felmelegedés még csak most kezdődik.

Viszont a ponty tavaszi elhullása folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Tavaly több, mint háromezer darab elhullott pontyot gyűjtöttek be, ami körülbelül húsz tonnát jelent. Hozzátették, hogy az egész évben elhullott busa tömege is ennyire becsülhető, de jóval kevesebb darabszámban.

Pillanatnyilag a ponty ödéma (POX, CEV) vírusa okozza a legelterjedtebb megbetegedést és elhullást hazánk tógazdaságaiban, horgásztavaiban és a Balatonban is. A megbetegedést egy olyan himlő típusú vírus okozza, amelyet legelőször 1974-ben, Japánban mutattak ki koi ponty állományból. Ott a betegség 80 %-os elhullást okozott. Európa számos országának koi állományában is észlelték a fertőzést 2009-től kezdve, majd 2012-ben az Egyesült Királyságban, a közönséges pontyban is megjelent, illetve később több európai ország pontyállományából kimutatták a vírust.

Pillanatnyilag a ponty ödéma (POX, CEV) vírusa okozza a legelterjedtebb megbetegedést és elhullást – fotó: pixabay.com

Magyarországon 2015-ben mutatkoztak meg a betegségre utaló jelek, 2017-től kezdve pedig számos tógazdaságban és a természetesvízi állományokban kimutatták a vírus jelenlétét. A fertőzésnek nincsenek szemmel jól látható tünetei, főként csak a kopoltyú lemezeken jelennek meg barnás, majd fehéres elhalt részek.

A megbetegedett pontyok nem mozognak és nem is táplálkoznak, az aljzat felett állnak, és többnyire ott is pusztulnak el, mert az agonizáló, élő egyedek begyűjtése igen nehéz. Ezért is nevezik másodlagosan ezt a betegséget koi álmos betegségnek

– írja a balatonihal.hu

Időarányosan idén több elhullott pontyot gyűjtöttek, mint tavaly, de az elhullás a 14-16 fokos vízben fog majd a csúcs közelébe érni.

Az alábbi táblázatban az időarányosan begyűjtött haltetemeket sorolták fel darabszámban.

Elhullás április 20.-ig:

Busa Ponty Süllő Balin Angolna Keszeg
2022. 42 25 0 19 9 0
2023. 28 165 1 1 0 57