Ezt a tanácsot adta Hivekovics Ákos sikeres fiatal magyar vállalkozó a Corvinus Egyetem és az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi Karáról érkezett hallgatóságnak az OTP Fáy András Alapítvány konferenciáján. Nem a levegőbe beszélt, hiszen maga is ezt az utat járta: amikor mindenki felhagyott a bogyós gyümölcsök termesztésével, ő belevágott az áfonyatelepítésbe. Öt és fél év alatt egy évi egymilliárd forint árbevételű céget épített fel.

konferencia

A konferencia a "Versenyképesség a munkaerőpiacon” címet viselte – fotó: OTP Fáy András Alapítvány

Az idősebb generációt Földi János, a szentesi Pankotai Agrár Zrt. vezérigazgatója képviselte a konferencia kerekasztal-beszélgetésén. Pályájuk nagyban eltér egymástól, de egyben közös: mindketten sikeres innovatív gazdaságot vezetnek.

Földi János 1979-ben kezdte a szakmát, 40 éve egy helyen dolgozik. A zrt. négyezer hektáron termeszt szántóföldi növényeket. Ezenkívül 21. századi technikát-technológiát alkalmazva sertéseket is tartanak. Technológiatervezéssel – tehát tanácsadással – is foglalkoznak.

Hivekovics Ákos Zala megyében, Nagyrécsén gazdálkodik. Hat évvel ezelőtt még „álmában se gondolta volna”, hogy valaha is a mezőgazdaságban dolgozik, noha környezetgazdálkodási agrármérnöki diplomája is van. A másik végzettsége populációbiológus, karrierje első 20 évében ezzel foglalkozott. „Az volt a szándékom, hogy amennyit csak lehet, lássak a világból, és közben mindig állatokkal foglalkozzam. Ezt a részt egy picit túltoltam, 38. életévemre a világ összes országát bejártam.”

Az ökoturizmusban saját cégei, vállalkozásai voltak szerte a világban. A környezet- és természetvédelem olyan innovációit valósította meg, amelyek a fenntarthatóság szempontjából is hasznos növekedést produkáltak. Grönlandon például komplett falvakat alakítottak át jegesmedve-vadászatról jegesmedvevédővé.

OTP

Hivekovics Ákos (balra): "Megdöbbentem, milyen érdekes dolgok folynak a mezőgazdaságban, és mekkora lehetőségek vannak benne." – fotó: OTP Fáy András Alapítvány

Hat évvel ezelőtt eladta összes érdekeltségét – „ez az örökös úton levés nem ad módot a családalapításra” –, és hazament Nagyrécsére. Kivett egy év szabadságot, hogy körülnézzen, és kigondolja, mihez kezdjen. „Megdöbbentem, milyen érdekes dolgok folynak a mezőgazdaságban, és mekkora lehetőségek vannak benne. Konkrétan azt láttam, hogy fejvesztve menekül a bogyós gyümölcsök termesztéséből mindenki szinte egész Európában, Magyarországon meg pláne. Én fordítva gondolkodtam: ha felhagynak vele, csak lesz egy piaci rés.”

Jelenleg 100 hektár gyümölcsössel rendelkeznek. Ebből 70 hektáron precíziós öntözéssel, hidropóniás termesztéssel kimondottan bogyós gyümölcsökkel foglalkoznak. A többin pedig körtével –  ez környékbeli tradíció –, de ez is modern, jéghálóval borított, drónokkal permetezett ültetvény.

A nulláról öt és fél év alatt jutottak az évi egymilliárd árbevételig. „Az összes áruházba mi szállítjuk a bogyós gyümölcsöket, az áfonya a sláger jelenleg.”

OTP

Mindkét vállalkozó fontosnak tartja a külföldi tapasztalatot – fotó: OTP Fáy András Alapítvány

Nagy kincs a külföldön megszerezhető tapasztalat

Mennyire felel meg az egyetemi képzés a mai kor követelményeinek? – tette fel a kérdést a beszélgetés moderátora, Kapronczai István agrárszakértő.

Hivekovics Ákos folyamatosan azt tapasztalta, bár az egyetemi képzéséből hiányoztak a gyakorlati ismeretek, a megszerzett széles alaptudást ugyanakkor nemzetközi szinten is jól tudta kamatoztatni. Saját példája is mutatja, hogy érdemes invesztálni a külföldi utakra, nemzetközi tapasztalatokat szerezni, ő ezekből merítette a legtöbbet. „Utána pedig nyugodtan haza lehet jönni, ugyanúgy tárva-nyitva vannak itt is a kapuk, rengeteg az innovációs lehetőség.”

Földi János arról beszélt, hogy ő két alapelvet érvényesít azóta, hogy 1990-ben – 33 évesen – vezérigazgató lett: „lássuk, hol tart a világ, és mit csinál a konkurencia”. Ennek jegyében már akkor külföldi tanulmányutakra küldte a kollégáit. Elégedett az iskolapadokból kikerülő munkatársai innovációs képességeivel. „Azt persze hozzá kell tennem, hogy elég sok emberből kell kiválasztani őket, mert nagyon nehéz itt megragadni. Aki nem tud megfelelni, az megy. Ez kemény dolog, de azért vannak olyanok – fiatalok is –, akik itt kezdtek, és maradtak is.”

OTP

Földi János (jobbra): „lássuk, hol tart a világ, és mit csinál a konkurencia” – fotó: OTP Fáy András Alapítvány

Hogyan finanszírozták a beruházásaikat?

Földi János elmondta, azt az elvet vallják, hogy a fejlődés érdekében igenis igénybe kell venni banki forrásokat is. Természetesen ha mód van rá, élnek a támogatások, pályázatok adta lehetőségekkel is. Ezek odaítélésénél fontos lenne, hogy a döntéshozók a hosszú távú hatékonyság szempontjait is figyelembe vegyék – jegyezte meg. Az ő beruházásaik mindig jelentős technológiai fejlesztést hoztak, amelyek által kevesebb ember sokkal hatékonyabban termel. A saját forrást elsősorban földvásárlásokra fordították.

Hivekovics Ákos a bátyjával közösen viszi a céget, mindenüket ide invesztálták. „Mi is egy megfelelő banki partnerrel terveztünk, hiszen így sokkal gyorsabban sokkal messzebbre juthatunk. Ám halmozottan hátrányos helyzetből indultunk, hiszen a bankoknak adatsor kellett a korábbi mutatóinkról. Ráadásul olyan fejlesztést akartunk, amely tele volt kockázattal, és itt sem voltak összehasonlítható, mérhető adatok.

Az elmúlt hat évben az egymilliárdos árbevétel eléréséhez körülbelül 2,2 milliárd forintot kellett elkölteniük. Ebből 600 millió volt a vissza nem térítendő állami támogatás. „Ennek nagy részét még várjuk, az OTP-ből előfinanszírozásban megkaptuk, és talán lassan becsurog már.” Az OTP-nél nagyjából egymilliárdos a hitelállományuk, a maradékot saját tőkéből tették hozzá.

Indexkép: OTP Agrár