A gyomnövények által okozott terméskiesés a napraforgó-termesztés régi, jól ismert problémája. A termésből száz kilók veszhetnek el a gyomkonkurencia káros hatása miatt, azonban ez megtörténhet az ellenük történő védekezés miatt is. Ehhez elegendő egy rossz döntés!

A káros gyomkonkurencia hatása

A kultúrnövénnyel együtt növekedő gyomnövények már a vegetációs időszak kezdetétől versengenek a rendelkezésre álló vízért és tápanyagokért. Bár a napraforgóban, annak kiterjedt gyökérrendszere miatt méltó ellenfélre találnak, káros hatásuk egy bizonyos gyomborítás felett biztosan érvényre jut.

A közvetlen károkozáson túl a gyomnövények a vegetációs időszak végén is okozhatnak pluszköltséget! A táblát elöntő, a napraforgó fölé növő, nagy tömegben jelen lévő gyomnövények (1. kép) elkerülhetetlenné teszik az állományszárítást, vagy a betakarított termés szárítását. Az állományszárításnak több szakmai indoka is van, azonban ahol ezek nem merülnek fel, a vetett fajtától függően kivárható lenne, amíg az állomány természetes úton éri el az elvárt nedvességtartalmat. Gazos állományban ezt nem tudjuk megtenni. Ezért is érdemes odafigyelni a napraforgó gyomirtására, amelyre hatékony megoldást kínál a Tribenex* 50 SG.

gyomnövények napraforgótáblán

1.kép Az állományszárítást gyakran az erős gyomosodás teszi elkerülhetetlenné – fotó: Agrometry Kft.

A Tribenex* 50 SG gyomirtó szer

A Tribenex* 50 SG a napraforgó gyomirtásában a kétszikű gyomnövények elleni védekezés során használható fel, de kizárólag az Expess**-toleráns, valamint az A.I.R. (Acetolaktátszintetáz Inhibitor Rezisztens) hibridekben.

Széles hatásspektrummal bír, amely a magról kelő kétszikű gyomnövényeken túl kiterjed a mezei acatra is. Kijuttatása történhet egyszeri alkalommal 45 g/ha dózisban, vagy osztottan is, amikor 7-14 nap eltéréssel, két alkalommal kerül kipermetezésre hektáronként 22,5 grammos dózissal.

E rugalmasság előnye akkor mutatkozik meg, ha a területen olyan hosszan csírázó gyomnövények vannak jelen, mint amilyenek a szerbtövis-félék (2. kép), vagy ha tömeges parlagfűkeléssel (3. kép) kell megküzdeni. Kijuttatása a napraforgó két valódi leveles állapotától, annak hat leveles fejlettségéig történhet meg, a gyomnövények 2-4 leveles, a mezei acat tőlevélrózsás állapotában.

A hatóanyag a kipermetezését követő 2-3 órán belül felszívódik, a növény nedvkeringésébe kerülve csúcsi és gyökérirányban szállítódik. A gyomnövények növekedése a kezelést követően rövid időn belül leáll, leveleik 3-10 napon belül elszíneződnek, fakulás és sárgulás mutatja a készítmény hatását, majd az idő előrehaladtával száradnak, végül elpusztulnak. A hatás kialakulását a hőmérsékleti értékek alakulása nem befolyásolja.

Szerbtövis gyomosít napraforgóban

2.kép A tömegesen kelő szerbtövis jelentős termésveszteséget okoz – fotó: Agrometry Kft.

A parlagfű jelentős gyomnövény

3.kép A parlagfű elhúzódó kelése miatt felértékelődik a rugalmasan, osztott módon elvégezhető gyomirtás lehetősége – fotó: Agrometry Kft.

Tanácsok a Tribenex* 50 SG alkalmazásához

A Tribenex 50* SG 150 grammos kiszerelésben kerül forgalmazásra, amely egyszeri, 45 g/ha dózisban való kijuttatása esetén 3,3 hektárra elegendő mennyiség. Felhasználásakor a permetlé terülésének fokozása, valamint a jobb gyomirtó hatás elérése érdekében hatásfokozó adalékanyag alkalmazása ajánlott. Erre a célra a Solar Plus készítmény 0,1%-os töménységben történő felhasználását javasoljuk, amely kifejezetten a gyomirtó hatóanyagok hatásfokozására került kifejlesztésre.

Gyakori kérdés, hogy a kezelésszám csökkentése érdekében kijuttatható-e a Tribenex* 50 SG szelektív egyszikűirtó készítményekkel együttesen, tankkeverék formájában? Annak ellenére, hogy az ilyen kombinációk gyakran kerülnek kipermetezésre, nem javasolható a két kezelés egyidejű elvégzése, az az állomány károsodását okozhatja, ehhez elegendő pl. az időjárási okok által kiváltott stresszhatás.

A készítmény kijuttatásakor a fitotoxicitás veszélye miatt kerülni kell a többszörös átfedésből fakadó túldozírozást, mint ahogyan a bármilyen ok (víznyomás, kártevők erős kártétele, fagy) miatt stresszelt állapotban lévő napraforgó kezelését is. Csapadéktól vagy harmattól nedves lombfelületre a készítmény nem permetezhető ki!

Egy rosszul megválasztott gyomirtó szer káros hatása

Erőteljes, vegyes összetételű gyomosodás, vagy egyes magról kelő gyomnövények (pl. vadkender) jelenléte esetén sok napraforgó-termesztő keres „erősebb” gyomirtó szert Express**-toleráns hibridjének gyomirtására. Sokszor ezt a tribenuron-metil és tifenszulfuron-metil hatóanyag kombinációját tartalmazó készítményben találják meg. Azonban az, hogy egy adott hibrid kellő ellenállóképességgel rendelkezi az egyik hatóanyaggal szemben, nem jelenti automatikusan azt, hogy a hatóanyagok ilyen kombinációja sem okoz fitotoxikus hatást, esetleg terméskiesét.

Nem véletlen, hogy a fenti összetételű készítmény kijuttatása kizárólag a hatóanyagtoleranciát időjárási stresszhelyzetben is megfelelő mértékben hordozó hibridekben ajánlott. Sőt, a legnagyobb hazai napraforgóvetőmag-előállító nemesítőházak nem is ajánlják hibridjeikben használatát. Ilyen veszély a Tribenex* 50 SG használatánál nem áll fenn, az biztonságosan, egyben hatékonyan alkalmazható bármely Express-toleráns napraforgóban.

Biztonságos, egyben hatékony megoldást ajánlunk, amellyel napraforgó-állománya tiszta, kétszikű gyomnövényektől mentes maradhat! A készítményről, valamint felhasználásáról további részleteket az Agrometry Kft. honlapján olvashat.

* A Tribenex 50 SG készítmény azonos az 534/2006. NTKSz engedélyszámú Express 50 SX referencia-termékkel.

** Az Express az FMC bejegyzett márkaneve

Agrometry Kft.

agrometry