Az index.hu kérdésére írta meg a Nébih hogy – úgy, mint az afrikai sertéspestis (ASP) betegségben érintett többi EU-s tagországban – hazánkban is felmérték a fertőzött területeken a háztáji sertéstartás megszüntetésének lehetőségeit és kockázatait.

A hvg.hu korábban megírta, hogy az Agrárminisztérium kidolgozott egy javaslatot, ami alapján az afrikai sertéspestissel fertőzött területen – a tulajdonost kártalanítva – le kellene ölni minden háznál tartott sertést, mert túl nagy kockázatot jelentenek az ágazat egészére, illetve az exportra nézve.

sertés

A háztáji sertésállományok jelentik a legnagyobb kockázatot, mert sok esetben itt nem tartják be megfelelően a járványvédelmi követelményeket – fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Nébih azt írta az Indexnek, hogy a fertőzött területen végzett felmérések szerint a kis létszámú, háztáji udvarokban teljesülnek legkevésbé a járványvédelmi minimum feltételek.

Ezek a gazdaságok jelentik a legnagyobb kockázatot.

A háztáji-állományok zártsága jellemzően nem elégséges. A többszöri figyelemfelhívás ellenére még mindig előfordul a moslék etetése, ami a nemzetközi járványügyi tapasztalatok alapján a legnagyobb veszélyforrások közé tartozik.

A hivatal szakemberei folyamatosan vizsgálják a járványhelyzet alakulását, és ennek megfelelően hoznak intézkedéseket.

A legkisebb gyanú alapján elrendelhetik az állományok leölését.

Teljesen tünetmentes, egészséges állományok leölésére viszont jelenleg nem kerül sor.

A fertőzött területeken a háztáji sertéstartás felszámolása az egyik lehetséges – nagy horderejű, hatékony – megelőzési megoldás lehet az ASP terjedésének megakadályozására. Ez azonban nem az érintett állományok azonnali leölését jelentené, hanem egy hosszabb folyamatot takar.

A Nébih leszögezte, ha ilyen döntés születne az ügyben, a gazdákat időben értesíteni fogják, hogy biztosítsák a megfelelő felkészülést.