Tartósítás gyakorlati oldalról

Egy újszerű szemlélet szerint a nyári TMR-ben célszerűbb a több lucerna, rozs és tritikálé használata. A változó időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás és az egyre gyakrabban felmerülő, gombák okozta fertőzések, valamint a dráguló takarmányozási költségek miatt át kell gondolnunk a tömegtakarmányok tartósításával kapcsolatos szokásainkat.

A gondok leginkább akkor jelentkeznek, ha nem készülünk fel tavasszal minden időjárási eshetőségre. Az éves csapadékeloszlás egyre kiszámíthatatlanabb: idén az év első 3 hónapjába szinte csapadék nélkül maradtunk. Tömegtakarmány-növényeink nem túl kedvező feltételekkel indulnak fejlődésnek, ezért mindent el kell követni, hogy a legjobbat hozzuk ki belőlük és jól takarítsuk be!

Ráadásul a világpiacon a fehérjehordozók árai az egekbe szöktek. Ezért is nagyon fontos, hogy a betakarításkor már rendelkezésre álljon a homofermentatív tejsavbaktérium és a megfelelő sav (praktikusan hangyasav, a gyors pH csökkenés elérése érdekében) a szakszerű és hatékony, akár 14 nap múlva fogyasztható tömegtakarmányt biztosító tartósítás elvégzéséhez!

takarmány

Komplex megoldások a különböző savak hatékony kombinációival mind az erjesztett, mind a szálas takarmányok tartósításához – fotó: Noack Magyarország Kft.

A tartósítás komplex folyamat, ezért fontos azonosítani azokat a faktorokat, kritikus pontokat, ahol eldőlhet a hatékonyság: erjeszthetőség, tarlómagasság, szennyeződés, adalékanyagok és kijuttatásuk, silómenedzsment, tömörítés, takarítás, kitárolás.

Ezek közül érdemes az erjedést részletesebben is megvizsgálni.

takarmány

Akár 14 nap múlva fogyasztható tömegtakarmányt biztosító tartósítás – fotó: Noack Magyarország Kft.

Az erjeszthetőséget befolyásoló tényezők

  • Kémiai összetétel:
    - szénhidrátok jelenlélte (glükóz, fruktóz, szacharóz)
    - fehérjetartalom: emelkedő szint esetén romlik az erjeszthetőség az ammónia miatt
  • Műtrágyázás:
    - alkalmazásával növekszik a fehérje-, csökken a szénhidráttartalom
    - nő az ásványianyag-szint (P, K), emiatt nő a pufferkapacitás
  • Szárazanyag-tartalom:
    - javulásra csak 35-40%-ig számíthatunk
    - ecetsav és vajsav használatával a sz.a. 35%-ig csökken, utána stabil marad
    - 40% szárazanyag felett romlik tömöríthetőség
  • Nyersrost:
    - a sok rost rontja a tömöríthetőséget
    - csökkenti szénhidrátokhoz való hozzáférést

BIO-SIL tejsavbaktérium a minőségi silózáshoz

BIO-SIL tejsavbaktérium a minőségi silózáshoz – fotó: Noack Magyarország Kft.

Fontos, hogy figyeljünk mind a szántóföld, mind a silótér mikrobiológiai állapotára:

  • Coli aerogenes: növényeken megtalálható, növeli az ecetsavtermelést
  • Kokkuszok, Aerob bacilusok: földszennyeződéssel kerülnek a silóba, csökkentik az erjeszthető szénhidrátok mennyiségét
  • Rothasztó baktériumok: csökkentik a fehérjetartalmat
  • Vajsavbaktériumok (Clostridiumok): szacharolitikus, proteolitikus
    - nő a pH (puffer), csökken a stabilitás
    - csökken a fehérjetartalom
    - a biogén aminok megjelenése mérgezést, vagy akár elhullást is okozhat!
  • Élesztő- és penészgombák: kizárólag aerobok, rossz tömörítés, nem megfelelő takarás esetén jelennek meg
    - a szénhidrátot, tejsavat bontják alkohollá, szén-dioxiddá és vízzé
    - csökken a fehérjetartalom
    - növekszik a mikotoxin-terheltség

Szarvasmarhák, tehenek

Borjak legelőn – fotó: Noack Magyarország Kft.

A pH-csökkenéshez szükséges idő is fontos tényező a sikeres tartósításhoz

A Noack Magyarország Kft. komplex megoldásokat kínál a különböző savak hatékony kombinációival mind az erjesztett, mind a szálas takarmányok tartósításához!

Acidbuf takarmány-hasznosítás

Fotó: Noack Magyarország Kft.

A cég termékeiben a szerves savak sóit alkalmazza a gépek állagmegóvása érdekében. A sikeres tartósításhoz tejsavbaktériumot, tartósító savakat, igény szerint kijuttató/adagoló eszközöket is biztosítanak folyamatos szaktanácsadás mellett!

Keresd fel a Noack Magyarország Kft. munkatársait:

E-mail: office.hu@noackgroup.com
Web: www.noackgroup.com
Tel: +36 1 246 6527