Kiss Lászlóval, a Jászárokszállási Kossuth 2006 Zrt. állattenyésztési ágazatvezetőjével beszélgettünk a vállalat szarvasmarhatelepén.

Kérjük, mutassa be a beruházásuk legfontosabb technológiai elemeit.

"Szarvasmarha-tenyésztésünk jelenleg 530 tehenet számlál és összesen 1200 szarvasmarhát tartunk. Régi, elavult épületben folyt a termelés az elmúlt év végéig, amikor elkészült a mostani legkorszerűbb BOSMARK technológiával felszerelt istállónk. Az istálló felszereltségét úgy választottuk ki, hogy ezzel megadjuk a tehenek számára a maximális komfortot. Beépítésre került gumipadozat, vízágyas pihenőmatracok, ventilációs rendszer, felnyitható oldalfal-függönyök, és nem utolsó sorban a robotfejőgép-rendszer.

A NEDAP ivarzásmegfigyelő rendszer nagyon sokat segít. Ha az ivarzásmegfigyelést manuálisan ember végzi, akkor a tapasztalataink szerint ez a legjobb esetben is csak 50-60%-os biztonsággal valósítható meg.

Ezzel szemben, a NEDAP ivarzásmegfigyelő rendszer 90% feletti biztonsággal dolgozik 24 órán keresztül, emberi beavatkozás nélkül.

A NEDAP rendszer úgy épül fel, hogy a tehenek lábára vagy nyakára elhelyezünk egy okos transzpondert, amely az állatok mozgását figyeli és jeleket bocsát ki. A mi gazdaságunk esetében nyakra helyezhető okos transzpondereket választottunk, mert ezek a takarmányfelvétellel töltött idő és a kérődzés megfigyelésére is alkalmasak, ellentétben a lábra helyezhető verzióval.

tehén

Kiss László bemutatja az egyedi azonosítóval ellátott okos nyakra helyezhető transzpondert – fotó: Agroinform.hu

A transzponderek jeleit az istállóban elhelyezett antennák fogják fel és továbbítják az olvasó egységeknek. Az olvasó egységek a jeleket üzenet csomagokká alakítják és továbbítják a központi egységekig, ahol a sok adatból információ keletkezik. Az információkat a rendszer felhő alapon tárolja, így ezeket bármikor, bárhonnan elérheti a gazda egy alkalmazás segítségével mobiltelefonon, tableten, laptopon, vagy asztali számítógépen.

Az ivarzó vagy más szempont alapján kiválasztott teheneket az istállóban nagyon gyorsan és egyszerűen megtalálhatjuk.

A NEDAP technológiát a mi esetünkben kiegészítettük egy GPS-alapú tányérrendszerrel, amely segítségével a képernyőn adott pillanatban látjuk, hogy az adott példány – vagy akár egy tetszőlegesen kiválasztott csoport – éppen az istálló mely szegletében tartózkodik.

Tudjuk monitorozni a tehenek takarmányfelvételét, kérődzését és pihenési idejét – és itt főként az egészségügyi szempontok azok, amelyek mérvadóak.

A fenti videóban ezért bemutatjuk az egészségpanelon, hogyan is működik ez a gyakorlatban. A képernyőn megjelennek az egészségpanelon egy tehén adatai, amelyekből kiderül, hogy az opcionálisan kiválasztott intervallumban – jelen esetben az elmúlt 2 napban – az evés, kérődzés, pihenés milyen arányban, milyen időszakokban valósultak meg.

Alatta leolvashatók a napi adatok ugyanezen szempontok alapján megjelenítve. Az egészség-figyelmeztetések jól elkülönített színnel, feltűnően láthatók.

Nagyításhoz kattints a képre:

tehén egészségmegfigyelés

A képernyőfotón a NEDAP rendszer egészségmegfigyelő modulja látható, ahol a rendszer a normálistól való eltérést narancssárga figyelmeztetéssel jelzi. Jelen esetben az időben történő beavatkozásnak köszönhetően betegség nem alakult ki és az egyednél visszaálltak a paraméterek az egészséges értékekre.

Az egészség-figyelmeztetéseknek óriási szerepük van, hiszen már azelőtt jelzik az esetleges betegség lehetőségét, mielőtt az emberi szem számára észrevehető tünetek jelentkeznének.

A betegségek nagy részét így meg tudjuk előzni, az állományt sokkal hatékonyabban tudjuk megfigyelni és kezelni, miközben rengeteg időt, energiát és pénzt takaríthatunk meg hosszabb távon.

Mindezek pozitív hatásai máris megmutatkoznak a termelési adatokban, hosszabb távon pedig akár a hasznos élettartam növekedéséhez is vezethetnek.

A NEDAP rendszeren megfigyelhető, hogy egy-egy probléma időben történő kezelése után az evés, kérődzés és pihenés paraméterei rendkívül gyorsan az egészséges állapotba rendeződnek. Pontosan ezt a tendenciát figyelhetjük meg a napi tejtermelési grafikonon is. Mióta a BOSMARK Kft. komplex technológiáját használjuk, jelentős javulásaink voltak.

A két ellés közötti idő nagyon lecsökkent, 2021-ben 385 nap körül prognosztizáljuk.

A sperma-felhasználásunk is jóval kevesebb és a termékenyülési eredményeink is javultak. Ez egyértelműen köszönhető az új rendszernek, hiszen pontosan tudjuk, hogy mikor célszerű termékenyíteni. Az új istálló is nagyban segíti a munkánkat, hiszen az állatok optimális klímán, kedvező hőmérsékleten és kényelmes körülmények között termelnek."

A BOSMARK Kft. több évtizede forgalmazza a NEDAP termékeit Magyarországon, ami a világ egyik vezető ivarzásmegfigyelő rendszere.

További információ:

www.bosmark.hu
www.ivarzasmegfigyeles.hu

Technológiát forgalmazó cég elérhetősége:
BOSMARK KFT.
2051 Biatorbágy, Erdővári Ipartelep, Hrsz 060/4
Tel.: +36 23 310 132; fax: +36 23 310 122; mobil: +36 30 956 57 22
E-mail: bosmark@bosmark.hu