szarvasmarha

A tenyésztők csökkentették az állományt a megugró takarmányköltségek és az aszály miatt – fotó: pixabay.com

A rendkívüli hőségben több ezer szarvasmarha pusztult el

Az Egyesült Államok több államát hőhullám sújtja, és ez Kansasban több ezer szarvasmarha elhullásával is járt. A Reuters legalább kétezer állatról tud, míg a Foxmetronews tízezer jószágot említett cikkében - írja a telex.hu

A hőség továbbra is fenyegeti az állatállományt

Kansas állam közölte, hogy az elmúlt napokban a nagy meleg és a magas páratartalom miatt több ezer szarvasmarha pusztult el, és továbbra is fenyegeti az állatállományt a 35-42 Celsius-fokos hőség. Az állatok nehezen tudnak alkalmazkodni az extrém meleg okozta hőstresszhez.

Az állatok elhullása jelentős problémák forrása lehet az ágazatban, mert a tenyésztők eleve csökkentették az állományt a megugró takarmányköltségek és az aszály miatt.


Az elhullott szarvasmarhák száma jóval több lehet

Kedden a kansasi egészségügyi és környezetvédelmi minisztérium már legalább 2000 szarvasmarha-pusztulásról tudott, de ennél a számuk lényegesen több lehet, mert  csak azok az állatok kerültek be a szervezet statisztikájába, amelyeknek a tartói segítséget kértek a tetemek elszállításához.

Kansas az Egyesült Államok harmadik legnagyobb szarvasmarhatartója, több mint 2,4 millió szarvasmarhát tartanak állományban. Az elhullások miatt félő, hogy még drágábbak lehetnek a hústermékek, pedig már így is kifejezetté vált az élelmiszerek drágulása.

A hatóságok azt a tanácsot adták az állattartóknak, hogy addig, amíg ezek a rendkívüli körülmények fennállnak, gondoskodjanak az állatok számára a megfelelő mennyiségű vízről.