Ehető kék-zöld algát használtak amerikai kutatók a mézelő méhek vírusok elleni védelmére, állításuk szerint ez bevált, a kifejlesztett technológiára már be is nyújtották a szabadalmi kérelmet – írja a vg.hu.

méhek

A mesterséges algatápok elnyomták a DWV-fertőzést és javították a mézelő méhek túlélését – fotó: pixabay.com

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) Mezőgazdasági Kutatószolgálatának (ARS) tudósai egy ehető vírusellenes kezelést fejlesztettek ki, amely a mézelő méheknek a deformált szárny vírus (deformed wing virus, DWV) és más vírusok elleni védelmére használható – derül ki a Sustainable Agriculture (Fenntartható mezőgazdaság) szaklapban publikált tanulmányból.

A mézelő méhek köztudottan fontos mezőgazdasági beporzók, a vírusok – köztük a DWV – azonban több millió méhcsalád pusztulását okozzák világszerte. A DWV-t, hasonlóan más vírusokhoz, leggyakrabban a varroa atkák terjesztik, amelyek a betegséget magukban hordozva megfertőzik a méhcsaládokat.

A fertőzés általában deformitást és pusztulást okoz a méhekben, főként a bábokban és a költésben. Ezek a veszteségek tönkretehetik a méhészeti ágazatokat, és jelentős kockázatot jelentenek a mezőgazdaságra és a globális élelmiszer-ellátásra – hívták fel a figyelmet tanulmányukban a szakértők.


Míg más méhbetegségekre és parazitákra vannak hatékony gyógyszerek, addig erre a vírusfertőzésre jelenleg nem áll rendelkezésre olyan kezelés, ami segítene a méhészeknek a méhcsaládok vírusfertőzöttségének csökkentésében. Csaknem minden méhcsaládban van DWV, és gyakran egyszerre több vírus is fertőz. Ha lennének hatékony vírusellenes kezelések, akkor azok javíthatnák a méhcsaládok egészségét és növelhetnék a túlélésük esélyét, valamint a termények beporzásának hatékonyságát.

"Azt találtuk, hogy a mesterséges algatápok elnyomták a DWV-fertőzést és javították a mézelő méhek túlélését" – mondta Vincent Ricigliano, a louisianai Baton Rouge-ban található ARS Honey Bee Laboratory kutatója. Hozzátette:

A méhek táplálékába keverve a mesterséges algák fokozzák a méhek immunrendszerének működését, és ezáltal segítik abban őket, hogy leküzdjék a célzott vírust.

Ricigliano megfogalmazása szerint a kék alga a méhészeti adalékanyagok „méhpempője". Vincent Ricigliano és más ARS-kutatók korábban már vizsgálták a kék-zöld mikroszkopikus algákat, más néven mikroalgákat, mint a mézelő méhek potenciális táplálékforrását. Az alga ígéretesnek bizonyult, mert a tápanyagprofilja hasonlít a virágporéhoz, és a kereskedelmi méhészet szintjére méretezhető.

A táplálkozási előnyök és immunerősítő hatások mellett a mesterséges algatörzsek képesek megvédeni a méheket a legkülönbözőbb kórokozókkal szemben" – mondta Ricigliano.

Kutatók szerint a kék-alga fotoszintézis útján növekszik, és képes szén-dioxidot eltávolítani a légkörből, így környezetbarát megoldást jelent a mézelő méhek egészségének javítására.

"Ez a technológia a mézelő méhek kezelésének lehetséges új szintjét jelenti, amely rendkívül fenntartható és méretezhető "– közölte Vincent Ricigliano. Elmondta: további feldolgozás nélkül közvetlenül a kiegészítő takarmányhoz adható, és könnyen integrálható a méhészek meglévő gazdálkodási gyakorlatába.

"Vannak azonban olyan szabályozási megfontolások, amelyeket meg kell oldani, mielőtt ezek az alkalmazások teljes mértékben megvalósulhatnak" – tette hozzá.

A kutatók szabadalmi kérelmet nyújtottak be a technológiára, és terveik szerint a jövőbeni vizsgálatok során további méhvírusok és más kórokozók ellen is felhasználják a technológia változatait.