Az edition.cnn.com hírportál egy különleges kínai tudományos kezdeményezést ismertet. Eszerint Kína nagy teljesítményű tehenek klónozásával képzeli el az ország tejtermelésének felgyorsított ütemű fejlesztését, amelyre a lakosság ellátása érdekében égető szüksége van.

klónozott tehén

A klónozott embriók (zigóták) készítése a legnagyobb tejhozamú tehenek fülsejtjeiből történt, amelyeket póttehenekbe helyeztek át – fotó: pixabay.com

A hatalmas ázsiai ország csak a legutóbbi egy-két évtizedben állította előtérbe a tejtermelés fejlesztését, mint az élelmiszer-ellátás egyik legfontosabb eszközét,

az egy főre jutó tejtermelés azonban (a takarmánytermelés lehetőségei által korlátozva) ma is nagyságrenddel kisebb az európai országokhoz viszonyítva.


Legutóbb a kínai tudósoknak három olyan, Holstein-Fríz fajtájú tehenet sikerült klónozniuk, amelyeknek éves tejhozama elérte a 18.000, életteljesítménye pedig a 100.000 litert, azaz mindkét mutató világrekordot jelent. Ezek a mennyiségek 1,7-szer meghaladják az USA fejősteheneinek teljesítményét.

A klónozott embriók (zigóták) készítése a legnagyobb tejhozamú tehenek fülsejtjeiből történt, amelyeket póttehenekbe helyeztek át.

Ez kétségtelenül komoly elismerésre méltó és nagyon biztató tudományos eredmény. Más kérdés azonban, hogy meg lehet-e oldani a tehenek tömeges klónozását (ha találnak megfelelő számú rekordhozamú tehenet), és az milyen költségekkel jár.