"A tökéletes egyensúly számunkra: Tej, Természet és Tudomány"

Ez a szlogen fogadja a látogatót, ha megnyitja a turtletreelabs.com weboldalt.

Hitvallásukat így fogalmazzák meg: A TurtleTree vállalat arra törekszik, hogy a tejből a legjobb táplálékot fejlessze ki a leginkább fenntartható módon. Célunk újradefiniálni a tejtermelés módját úgy, hogy biztosítsuk mindenki mindenki számára a tejben rejlő értékeket. Küldetésünk, hogy egy napon több millió embert ki tudjunk szolgálni fenntartható, megbízható és jobb minőségű tej- és csecsemőtáplálási termékekkel.

A vállalat anyatejpótló alternatívát is kínál az alábbi leírás szerint:

"Anyatej – Újragondolva

Semmi sem hasonlítható az anyatej értékéhez. Ez a tény soha nem fog megváltozni. Azonban az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem minden csecsemő fér hozzá az édesanyja tejéhez. Küldetésünk, hogy létrehozzunk egy olyan terméket, amely hidat képez a ma kínált anyatej-helyettesítő tápszerek és a természetes anyatej között. Minden csecsemő a legjobb táplálékot érdemli, helyzetétől függetlenül."

Ezek után pedig a weboldal hosszasan, reklám szlogenekkel tarkítva taglalja a tehéntej táplálkozásban betöltött szerepét és azt, hogy mindez "környezettudatos úton" – azaz laborkörülmények között is előállítható.

De nézzük, hogy pontosan hogyan is képzeli el ezt a TurtleTree.

A BBC cikke így ír a jelenségről:

"A tejipar zöld törekvéseinek javítása érdekében egy kis laboratórium valódi tejet készít a sejtekből, anélkül, hogy kapcsolatba lépne tehenekkel. De vajon a celluláris mezőgazdaság pótolhatja-e a hagyományos tejtermelést?"

A BBC interjúját Max Rye-vel, a TurtleTree Labs stratégiai igazgatójával készítette, aki így fogalmazta meg a tejipar globális problémáit – és a vállalatuk válaszait mindezekre:

"A jelenlegi tejipar környezetvédelmi szempontból fenntarthatatlan véleményem szerint.

Csak a tejtermelés 4% -kal járul hozzá az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok teljes kibocsátásához – ez évente körülbelül kétmilliárd tonna CO2-egyenérték. A globális metán-kibocsátás 37% -a szarvasmarha-tartásból és tenyésztésből származik. A tejipar emellett hatalmas mennyiségű természeti forrást is felhasznál, például termőföldet és vizet.

Ez nem mehet így tovább, különösen, ha további egymilliárd embert akarunk táplálni ezen a bolygón.

Olyan új technológiákkal kell előállnunk, amelyek ugyanazokat a termékeket adhatják nekünk, mint amilyeneket élvezünk - tej, sajt, tejszín és vaj -, de kevésbé szennyezőek. Ez a célunk a TurtleTree Labs-nál.

Amire képesek vagyunk, az az, hogy nyers tejet állítunk elő emlősök sejtjeinek felhasználásával úgy, hogy ezeket a sejteket laboratóriumunkban növesztjük, és arra ösztönözzük őket, hogy óriási bioreaktorokban tejet termeljenek. A sejtek apró szívószálakhoz tapadnak, a folyadékot ezután a szívószálakon keresztül lehúzzák, a másik végén pedig tej jön ki.

Mi vagyunk az első vállalat a világon, amely sejteket használ a nyers tej előállításához. Izgalmas azt gondolni, hogy ezeket a bioreaktorokat a világ bármely pontjára gyorsan telepíteni lehet, ahol válság volt, vagy élelmiszerhiány okoz problémát. A tejtermelés azonnal elindítható, bárhol a világon – és az értékes élelmiszer már rendelkezésre is áll!

Izgatottan várjuk, mit tehetünk a laboratóriumban előállított tejjel. Eddig sikereket értünk el tehenek, kecskék, juhok és tevék sejtjeivel, ami azt jelenti, hogy a lehetőségek hatalmasak. Még nagyobb értéket jelent, ha ebből a tejből is elkezdünk sajtokat és vajakat készíteni.

Láttuk már, hogy más cégek valami nagyon hasonlót csinálnak a hússal. A fogyasztók pedig egyre inkább az állati szenvedéstől mentes termékeket szorgalmazzák – és tudatosabban csökkentik üvegházhatásúgáz-kibocsátásukat.

A laboratóriumi sejtekből tejet kivonva valódi tejet kaphatunk anélkül, hogy károsítanunk kellene a bolygót és ártanunk az állatoknak – tehát ez a jövő."

Fordította és kiegészítette: Igric Dominika / Agroinform.hu

Ön mit gondol a laboratóriumban előállított tejről? Várjuk a hozzászólásait a cikk alatt kommentben, vagy e-mailben a szerkesztoseg@agroinform.hu címen.