Választás előtt, illetve nevelés során a malacok, a borjak és a kiskérődzők esetében is gyakran előfordulhatnak olyan folyadékvesztéssel járó kórformák, melyek a legtöbb esetben ugyan könnyen kezelhetők, mégis az elhullások relatíve nagy százaléka hozható összefüggésbe velük. Abban az esetben, ha a hasmenéses megbetegedésből következő elhullást meg is tudjuk előzni, a hasmenés okozta vízveszteség még jelentős mértékben visszavetheti az állatokat a fejlődésben, komoly gazdasági károkat okozva ezzel a telepek életében.

A hasmenés során az állatok nagy mennyiségű vízmennyiséget képesek elveszíteni egy nap alatt, a vízveszteséggel pedig jelentős mennyiségű elektrolit is távozik a szervezetükből. Ilyen mértékű vízveszteség nemcsak a kiszáradás veszélyét hordozza, de a nagy mennyiségű víz- és elektrolitvesztés számos anyagcserezavart vonhat maga után (pl.: vércukorszint-csökkenés, sejtmembrán transzport zavara, enzimaktivitás csökkenés), amelyek a kiváltó októl függetlenül csak rehidratálás és az elektrolitok pótlása, vagyis az elektrolit egyensúly visszaállítása mellett szüntethetők meg.

borjú

A nagy mennyiségű víz- és elektrolitvesztés számos anyagcserezavart vonhat maga után – fotó: Shutterstock

A hasmenéses megbetegedésének okát sokszor nehéz megállapítani, fertőző (vírusok, baktériumok, paraziták) és nem fertőző (tartási és takarmányozási körülmények) eredetű kórokok egyaránt szerepet játszhatnak. Éppen ezért a leggyakoribb hasmenést okozó kórokozók (pl.: rotavírus, a koronavírus, a kólibaktérium, a szalmonella, a Clostridium fajok, stb.) mellett számos egyéb tényezőre is érdemes figyelni.

Az elégtelen környezeti- és takarmányhigiénia, a nem ideális csoportosítás és a túlzsúfoltság nagymértékben növelik a hasmenés kialakulásának kockázatát, de kulcsfontosságú az élettani igényekhez igazodó táplálóanyag-tartalom is. Példaként megemlítve, a malacoknál a túl magas szénhidráttartalmú takarmány etetése erjedéses diszpepsziát, míg az állat igényét meghaladó fehérjefelvétel rothadásos diszpepsziát eredményezhet.

Borjak esetében a túl nagy mennyiségű vagy nagyon gyenge minőségű tejpótló tápszer itatása, esetleg a táplálóanyag-tartalomban történő hirtelen változás okozhat takarmányozási eredetű hasmenést, de fontos a tej, illetve tejpótló tápszer hőmérsékletét is (36-38°C) optimális szinten tartani.

A tartási, takarmányozási anomáliák és betegségek mellett a stressz (pl.: szállítás, takarmányváltás, hőstressz stb.) is okozhat hasmenést, bár jellemzően a stressz által kiváltott hasmenés a stresszfaktor megszűnésével gyorsan abbamarad.

Crémolit

Legyen szó akár betegség, akár takarmányozási- vagy stressz eredetű hasmenésről, a kiváltó ok megszüntetése, kezelése mellett az állatok rehidratálása és az elektrolitok pótlása is elengedhetetlen. Az említett problémák kezeléséhez nyújt megoldást a Crémolit elektrolitpótló, mely optimális összetételének köszönhetően nem csak a szükséges elektrolitokat tartalmazza, hanem könnyen felszívódó energiaforrást is biztosít a malacoknak, borjaknak és kiskérődzőknek egyaránt. Probiotikum tartalma segít helyreállítani a bélrendszer mikroflóráját, míg vitamin- és szerves mikroelem tartalma az állatok általános állapotát és immunrendszerét támogatja.

A cikk teljes tartalma itt érhető el.