Az emberek ősidők óta használnak mézet gyógyító célokkal, az utóbbi időkben pedig az orvostudomány is elkezdte felismerni az anyag jótékony hatásait - írja a 24.hu

A mānuka méz segíthet a gyógyszerrezisztens tüdőfertőzések leküzdésében

A ScienceAlert számolt be arról a tanulmányról, ami a mānuka méz hatásait vizsgálva kiderítette, hogy az miként segíthet az egyik legagresszívabb és leginkább gyógyszerrezisztens tüdőfertőzés leküzdésében. Az angliai Aston Egyetem munkatársa, Victoria Nolan és csapata szerint

a méz az amikacin nevű antibiotikummal kombinálva hozzájárulhat a betegségek kezeléséhez.

Egy már meglévő tüdőbetegségben, például a cisztás fibrózisban szenvedő páciensek nagyon érzékenyek a Mycobacterium abscessus baktériumra, amely távoli rokonságban áll a tuberkulózist okozó Mycobacterium tuberculosisszal. A fertőzés gyógyítása bonyolult, mert kórokozó több törzse is a gyógyszerekkel szemben ellenáll.

A tüdőfertőzés antimikrobiális kezelése 12 hónapon át tart, illetve egy olyan, az amikacint is tartalmazó antibiotikum-keverékkel történik, ami súlyos mellékhatásokat okozhat. A beteg tapasztalhat émelygést, hányást, hallásvesztést és májkárosodást, lecsökenhet a véralvadáshoz köthető vérkomponensek és fehérvérsejtek száma. A terápiának a sikere mindezek ellenére is csupán 50 százalékos, a baktérium tartós bőr- és lágyrészfertőzéseket is okozhat, és elérheti a test bármely szervét.


A mānuka méz hatásai

A mānuka mézet a méhek a Leptospermum fák nektárjából készítik, ami Ausztráliában, Új-Zélandon és Délkelet-Ázsiában honos.

A virágok nektárjában gliceron található, amely mézzé alakítva lassan metilglioxállá változik. Ez a vegyület  nincs jelen más mézekben, és már korábban felismerték az antibakteriális jellemzőit.

A méz különböző koncentrációinak hatásait Nolan és kollégái szövettenyészetekben vizsgálták. A kísérlet során a csapat 16 pácienstől vett mintát, akik vagy cisztás fibrózisban vagy hörgőtágulatban szenvedtek.

A mānukához köthető kezelés elpusztította a baktériumokat, és a teljes méz fogyasztása sokkal hatékonyabb volt, mintha csak a metilglioxált használták volna. Ez azt sugallja, hogy a mānuka mézben más olyan értékes összetevők is vannak, amit a kutatók szerint érdemes tovább elemezni.

A szakemberek a mézből belélegezhető gőzt is létrehoztak, amelyet laboratóriumi modelleken amikacinnel együtt próbáltak ki. Arra az eredményre jutottak, hogy az anyag segítségével drasztikusan csökkent a sikeres kezeléshez szükséges amikacin mennyisége, ez pedig mérsékelheti a mellékhatásokat is. A kutatók abban bíznak, hogy rövidesen tesztelhetik a módszert klinikai kísérletekben is.