A kecskének nincs olyan része, amelyet ne lehetne hasznosítani, az ember javára fordítani.
Mindamellett egyetlen gazdasági állatfaj sem termel olyan sokféle terméket kis befektetéssel, mint a kecske. Olyan kedvezőtlen területeket (meredek kopárok, ugarok, beszántás előtti földterületek) is képes hasznosítani, amelyet más haszonállat nem.

A kecske testtömeghez viszonyított tejtermelésben is élen áll. Húsa megfelel a korszerű konyha követelményeinek és az egészséges táplálkozás elveinek. Szőre és bőre ipari nyersanyag. Trágyája sem elhanyagolható.

Kecskehús

A kecskehús igen ízletes és egészséges. Van, aki tejes korában kedveli töltve és egyben megsütve és van, aki érettebb, idősebb húsú állatot részesíti előnyben.

Élvezeti értékét emeli, hogy a kecske zsírszövetei a juhokéval ellentétben nem az izomszövetek közé épülnek be, így a húsa egyáltalán nem faggyús. A táplálkozástudományi szakemberek egyértelműen bizonyították a kecskehús magas tápértékét, a kevés zsírt tartalmazó hús könnyű emészthetőségét, ennél fogva feltétlen jelentőségét a korszerű, egészséges étkezésben.

Tejelő fajták termékei

A kecskét- mint a többi Európában hagyományosan tartott haszonállatot- már a történelem előtti időkben háziasították. A kecske háziasításával párhuzamosan a parasztok már készítettek a tejéből sajtot és túrót is a tartósítás végett.


Az antibiotikumok felfedezése előtt – a tej ellenanyagtartalmánál fogva – a tbc-s betegek gyógyításának fontos eszköze volt a kecsketej-kúra. Az ókor óta ismeretes, hogy az anyatej pótlására gyakran kecsketejet alkalmaztak. Használatos allergia esetén, rák megelőzésére és szépségápolási szerként is.

Korunk luxus-kozmetikai termékeinek jótékony hatású alapanyagaként is divatos a kecsketej. A kecsketej alapú készítmények magas ásvány és elektrolit tartalma és gyulladáscsökkentő hatása miatt a különösen érzékeny-és szárazbőrűek körében kedveltek, ránccsökkentő és mélyhidratáló szerepük miatt egyre szélesebb körben válnak ismertté.

A kecsketej számos gyógyító és jótékony hatásáról itt olvashat bővebben.